Rīgas pilī šodien atgriežas dzīvība, pirmdien pēc Valsts prezidenta standarta pacelšanas Svētā Gara tornī teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Ieejot savā darba kabinetā, prezidents priecājās, ka beidzot var atgriezties pilī. “Šeit atgriežas dzīvība,” teica Vējonis.

Prezidents arī pauda cerību, ka 2018. gadā “varēs teikt, ka Rīgas pils ir atjaunota”. Prezidents sacīja, ka remonti pilī turpinās, bet svarīgākais ir tas, ka šis valsts simbols ir atpakaļ apritē. Viņš minēja, ka jau otrdien pilī tiksies ar kaimiņvalstu – Igaunijas un Lietuvas – prezidentiem Tomasu Hendriku Ilvesu un Daļu Grībauskaiti, kā un arī ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Pasākumā piedalās arī eksprezidenti – Valdis Zatlers ar kundzi, Guntis Ulmanis ar kundzi, kā arī Andris Bērziņš.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Vējonis pirmdien atsāk darbu rezidencē Rīgas pilī, un pie Rīgas pils tiek atjaunota arī Goda sardzes posteņa darbība.

Valsts prezidenta kancelejas darba atsākšana Rīgas pilī aizkavējās, jo ilgstoši neizdevās parakstīt līgumu ar valsts nekustamo īpašumu pārvaldītāju “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Prezidenta kanceleja aprīlī Rīgas pilī bija konstatējusi gan vizuālus, gan tehniskus defektus, kuru dēļ tā darbu šajās telpās sākt nevarēja. Lielāko daļu defektu būvnieki par saviem līdzekļiem novērsa līdz aprīļa vidum, kad prezidenta kanceleja saņēma arī nomas līgumu un ķērās pie tā precizēšanas. Sākotnēji tika plānots, ka Vējonis darbu Rīgas pilī sāks jau šī gada pavasarī.

Jau ziņots, ka VNĪ un pilnsabiedrība “SBRE” decembra otrajā pusē pabeidza Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas darbus (projekta I kārta). Rīgas pils priekšpils restaurācijas un rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas 34 miljonu eiro apmērā.

Rīgas pils rekonstrukcijas projektu sāka realizēt 2009. gadā, bet būvdarbus paildzināja ugunsgrēks, kas pilī izcēlās 2013. gada 20. jūnijā. Kopējā pils degšanas platība bija 3,2 tūkstoši kvadrātmetru – izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2,4 tūkstošu kvadrātmetru platībā, 4. stāvā – 600 kvadrātmetru platībā, bet 3. stāvā – 200 kvadrātmetru platībā.

Foto: Ritakafija.lv

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: PilsPrezidentsRekonstrukcija

youtube icon
Abonēt youtube