Vai esi kādreiz aizdomājies, kā cilvēki patversmē izvēlas dzīvniekus, kam dot ģimeni, siltumu un mājas? Diemžēl patversmes “Dzīvnieku draugs” pārstāve Laura Karnīte stāsta, ka izvēle bieži vien ir “negodīga”, jo bieži vien cilvēkus uzrunā vai nu šķirnes dzīvnieks vai vienkārši kāds populāra apmatojuma četrkājainis, kas tiek adoptēti pirmajās dienās pēc nokļūšanas patversmē, kamēr patiešām mīļi un lieliski dzīvnieki patversmē dažkārt ir spiesti dzīvot pat vairākus gadus. Lūk, šie ir tikai daži piemēri:

Pūkainā ŅUSE, 10 gadus veca, patversmē dzīvo jau 2 gadus un šajā laikā nav saņemts NEVIENS adopcijas piedāvājums:

nuse1
nuse2
Skaistā, pūkainā Ņuse patversmē jau veselu gadu gaida savu īsto cilvēku. Patversmē nokļuva tādēļ, ka bērnam ģimenē viņas garā apmatojuma dēļ sākās alerģija un no skaistās kaķenes nācās šķirties, nogādājot viņu patversmē. Ņuse ir 10 gadus veca lēdija, kura ir pieradusi dzīvot gan iekšā, gan ārā.

Britu zilās šķirnes PARAMOUNTS ir 9 gadus vecs runcis. Kopš viņš nokļuva patversmē augusta beigās, divu dienu laikā tika saņemti 20 adopcijas piedāvājumi, un tagad runcis ir jau mājās ar jauno ģimeni:

paramounts
 
Starp citu, arī Paramounts, kuram gan atšķirībā no Ņuses paveicās piedzimt “ar dokumentiem” tieši tāpat kā Ņusīte, ir kārtējais alerģijas upuris. Vienam no runča iepriekšējās ģimenes locekļiem parādījās alerģija pret kaķa apmatojumu, kā rezultātā tika nolemts minci nodot patversmē. Taču jau dažu dienu laikā runcis saņēma neskaitāmus adopcijas piedāvājums un nu jau ir jaunajās mājās.

Pelēkā tīģera krāsojuma HUANITA ir vēl tikai mazs kaķēns. Patversmē dzīvo kopš jūlija, līdz šim brīdim nav izteikts NEVIENS adopcijas piedāvājums:

huanita
Četri kaķēni piedzima klaiņojošai kaķenītei noliktavu teritorijā Imantā. Minču barotāji ievēroja, ka kaķēni kļūst ik dienu aizvien slimāki un tāpēc lūdza patversmes palīdzību. Patversmē Huanita un viņas brālīši un māsiņas ir pilnībā izveseļojušies, atbrīvoti no parazītiem, saņēmuši vajadzīgās vakcīnas un gatavi doties pie saviem jaunajiem saimniekiem. 

Mazā, ņiprā CITRONELLA patversmē nokļuva 30. augustā. Jau rītdien viņa dodas mājās pie savas jaunās ģimenes un šo dažu dienu laikā – kopš kaķu meitiņa bija patversmē, tika saņemti neskaitāmi adopcijas piedāvājumi:

citronella

Citronella uz patversmi atceļoja no Ragaciema, kur bija radusi patvērumu auto motorā.

Auto īpašnieku ģimene palīdzēja kaķēnam tikt ārā no viņa slēptuves un pārbijušos, bļaujošu, izbadējušos pieņēmuši savās mājās un diennakti izmitinājuši. Rūpēs un mīlestībā mazo bija barojuši, nopirkuši nepieciešamās lietiņas pirmajam brīdim (tualetes kastīti, smiltiņas, traukus, kaķu bēbīšu barību – sauso un konservu), bet kaķu bērniņu paturēt nevarēja, jo viņu mājās pavisam maziņš cilvēkbērniņš.

Tā nu vīrietis atveda kaķu meitiņu (bija devuši vārdu Citrons, jo atrasta mašīnā Citroen) siltā, mīkstā sapakotā guļvietiņā uz patversmi un ar skumjām atstāja, cerībā, ka mincītei atradīsies labi saimnieki. Un atradās. Ļoti ātri!

 

 

RītaKafija.lv atgādina, lai adoptētu dzīvnieku, ir jābūt pilnīgi drošam, ka spēsi par to parūpēties un nepametīsi to pie pirmajām grūtībām. Latvijas patversmēs mājo ļoti daudz dzīvnieku, kuru vienīgais sapnis ir būt mīlētam un aprūpētam, un kāpēc gan vieniem veicas tik ļoti, ka patversmē jāpadzīvo vien dažas dienas, kamēr citiem – vairākus gadus? Ne visiem ir paveicies piedzimt “ar dokumentiem” vai izteiksmīgu acu krāsu, taču tas nenozīmē, ka viņi ir mazāk mīļi vai sliktāki mājdzīvnieki par tiem pirmajiem.  

Saistītās tēmas: Dzīvniekidzīvnieku draugskaķiPatversme

youtube icon
Abonēt youtube