Lai palīdzētu klimata pētniekiem sekot pārmaiņām dabā, iedzīvotāji aicināti ziņot par bērzu un kļavu lapu krāsošanos un nokrišanu, informēja Latvijas Dabas fonds.

Iedzīvotāji aicināti savus novērojumus fiksēt portālā “Dabasdati.lv”. Vēlams būtu, lai tiktu izvēlēti konkrēti koki, kas ir pa ceļam uz darbu, skolu vai pie mājas, un tie katru nedēļu ir jānofotografē, un attēli jāievieto portālā.

Lai iesniegtu ziņojumu, ir jābūt portāla “Dabasdati.lv” autorizētam lietotājam. Ievietojot informāciju portālā, kartē ir precīzi jānorāda novērojuma vieta, kā arī jāizvēlas suga, par kuru ziņots, – āra bērzs vai parastā kļava. Tāpat jāpievieno statuss par labu krāsas pārmaiņām – lapas sākušas krāsoties, 50% lapu krāsainas, lapas sākušas krist vai lapas nokritušas.

Klimata pētnieki norāda, ka dabas novērojumi ir veikti jau sen, taču pavisam maz ir datu par dabas izmaiņām rudenī. Kā liecina pētījumi, rudens fāzes vairāk atkarīgas no lokālajiem faktoriem. Turklāt pētnieki atzīst, ka rudens fāžu iestāšanās mehānisms vēl līdz galam nav izpētīts.

Ir secināts, ka Eiropā fenoloģiskais rudens jeb lapu krāsošanās sākas vēlāk, nekā tas bija vēl gadsimta sākumā, un tas noticis galvenokārt klimata mainības dēļ. Latvijā gan šīs izmaiņas nav bijušas tik krasas – ikgadējie novērojumi liecina, ka kopumā lapu dzeltēšanas laiks nav būtiski mainījies, tomēr dažās vietās Latvijā fenoloģiskais rudens iestājas vidēji vēlāk, atsevišķās – agrāk. Piemēram, bērzi dzeltē vidēji 18.septembrī ar lielām reģionālajām atšķirībām – no 4.septembra Jumurdā līdz 3.oktobrim Dagdā.

Informācija: BNS

Saistītās tēmas: bērzikļavasklimatslapaspārmaiņas

youtube icon
Abonēt youtube