Kā dāvana Latvijas simtgadē Meža dienu laikā sestdien, 24. septembrī, Valmiermuižas pils parkā tiks iestādītas 100 sārtas un baltas rozes, informēja Burtnieku novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Rudzīte.

Rozes Latvijas karoga krāsās pils parkā tiek stādītas, lai atjaunotu vēsturisko puķu dobi, kas savulaik ir bijusi šī parka rota.

Burtnieku novada pašvaldība Latvijas Pašvaldību savienības organizētajās Meža dienās piedalījusies jau vairākkārt. Šī projekta laikā atjaunota gan ozolu aleja Burtnieku pagastā, gan vēsturiskie liepu alejas stādījumi Burtnieku parkā. Lai turpinātu novada vēsturisko parku sakopšanas darbus un atjaunotu šo parku kultūrvēsturisko vērtību, šoreiz košāks tiks padarīts Valmiermuižas pils parks.

Valmiermuižas pils parkā tiks izveidoti rožu krūmu stādījumi, atdodot parkam tā zudušo elementu – puķu dobi -, kas Valmiermuižas pils medību rezidences dārzā atradusies 18.gadsimtā. Plānots, ka divu gadu laikā rožu stādījumi varētu pietiekami sakuplot, lai pilnā krāšņumā priecētu parka apmeklētājus 2018. gadā, kad Latvija svinēs savu simto dzimšanas dienu.

Vienlaikus sārtie un baltie rožu stādījumi būs veltījums Valmiermuižas kādreizējai saimniecei un īpašniecei Magdalēnai Elizabetei fon Hallartei (1683-1753). Viņa bija pirmā sieviete, kas būtiski ietekmējusi ne vien latviešu, bet arī Eiropas vēstures likteņus.

Viņas atbalsts bija izšķirošs pirmās latviešu garīgās atmodas (1739) nodrošināšanā, līdz ar to latviešu sabiedrība mainījās un tika likti pamati vēlākās nācijas un valsts izveidei. Ar fon Hallartes rūpēm tika izveidots pirmais latviešu skolotāju seminārs un pirmā latviešu organizācija – brāļu draudze. Pateicoties brāļu draudžu darbībai un fon Hallartes ieguldījumam, 18.gadsimta beigās Vidzemes latvieši un igauņi kļuva par visizglītotākajiem zemniekiem tā laika Eiropā.

Sestdien plkst. 12:00, kad Valmiermuižas pils parkā norisināsies Miķeļdienas svinības ar tradīciju meistardarbnīcām un tirdziņu “Ar gardu muti Valmiermuižā”, rozes parkā stādīs Burtnieku novada pašvaldības, Valmiermuižas kultūras biedrības talcinieki un citi novada ļaudis.

Informācija: BNS

 

Saistītās tēmas: Latvijarozessimtgadevalmiermuiža

youtube icon
Abonēt youtube