Neskatoties uz galvenajām uzturvielām, vai tiešām mandeļu piens būtu jālieto uzturā? 4 no 5 ekspertiem saka “Jā!”.

Mandeļu piens uzskatāms par cienījamu papildinājumu jūsu ledusskapja saturam. Tie, kas uzturā vēlas lietot piena aizstājējproduktus, noteikti jau pievērsuši uzmanību mandeļu pienam un nodomājuši: “Vai tiešām tas būs manai veselībai labs?” Ja esi vegāns vai jutīgs pret pienu, vai vienkārši tas negaršo – mandeļu piens būs ideāla alternatīva.

Mandeļu piens kļūst arvien populārāks dienu pēc dienas, taču jāatgādina, ka tas nesatur tik daudz olbaltumvielu un kalciju, lai pilnībā aizvietotu normālu pienu, tādēļ pārliecinies, ka visas šīs vielas uzņem no citiem avotiem.

Vienā krūzē mandeļu piena ir tikai 1 grams olbaltumvielu un 2 miligrami kalcija, kamēr govs pienā ir 8 grami olbaltumvielu un 300 miligrami kalcija.

Tāpat noteikti pirms pērc mandeļu pienu, pārliecinies par tā saturu – vai tajā nav konservanti un citas piedevas.

1. Mandeļu piens palīdz kontrolēt svaru. Viena krūze mandeļu piena sastāda 60
kalorijas, kas ir vairāk par pusi mazāk nekā pilnpienā. Mandeļu piens būs lielisks parastā piena aizvietotājs, kas ļaus kā samazināt un kontrolēt svaru, tā arī baudīt pienu.

2. Tas nav jāatdzesē. Zinot, ka mandeļu piens nav jāatdzesē, tas atvieglo visu procesu – to iespējams paņemt līdzi uz darbu vai dodoties kādā ceļojumā. Tas lieliski baudāms arī istabas temperatūrā, kas tā lietošana padara ērtu, barojošu un nodrošina pietiekamu ikdienas devu.

3. Saglabā tavas sirds veselību. Mandeļu pienā nav holesterīna vai piesātināto tauku. Tam ir zems nātrija līmenis, bet augsts veselīgo tauku līmenis (piemēram, omega taukskābes, kas parasti atrodamas zivīs), kas palīdz novērst augstu asinsspiedienu un sirds slimības.

4. Saglabā spēcīgus kaulus. Kaut arī mandeļu pienā nav tik daudz kalcija, kā govs pienā, tas tomēr satur 30% no dienā nepieciešamās devas un satur 25% no dienā nepieciešamās D vitamīna devas, kas samazina artrīta un osteoporozes risku, kā arī uzlabo imūnsistēmu. Šīs vielas nodrošina veselīgu kaulu un zobu veidošanos.

5. Saglabā starojošu ādu. Mandeļu pienā ir 50% no nepieciešamās E vitamīna dienas devas, un tajā ir antioksidanti, kas nodrošina ādas veselību, piemēram, aizsargājot to pret saules radīto kaitējumu.

6. Tas neietekmē cukura līmeni asinīs. Mandeļu pienā (bez piedevām) ir maz ogļhidrātu, kas nozīmē, ka tas būtiski neietekmē cukura līmeni asinīs, samazinot risku saslimt ar diabētu. Zemā glikēmiskā indeksa dēļ, ķermenis iegūtos ogļhidrātus izmantos kā enerģijas lādiņu, līdz ar to cukurs “nenosēdīsies” kā tauki.

7. Veicina muskuļu spēku un atjaunošanos. Kaut arī mandeļu pienā ir ļoti maz olbaltumvielu, tas tomēr satur daudz B vitamīnu, kā, piemēram, dzelzi un riboflavīnu, kas ir svarīgi muskuļu augšanā un atjaunošanā.

8. Saglabā veselīgu gremošanas traktu. Tā kā mandeļu pienā ir daudz šķiedrvielu, tas saglabās veselīgu gremošanas traktu.

9. Nesatur laktozi. Laktozes nepanesamība ietekmē teju 30% eiropiešus, kas nozīmē, ka viņiem ir problēmas sagremot cukurus, kas atrodas govs pienā. Tādēļ mandeļu piens ir tik piemērots tiem, kuri nepanes laktozi, jo tajā tās nav.

10. Garšo labāk nekā govs piens. Mandeļu piens negaršo pēc govs piena, tādēļ tik labs tiem, kam nepatīk parastā piena garša. Mandeļu pienam piemīt sava īpašā garša – viegla un “kraukšķīga”. Bonuss: mandeļu piens ir universāls, to var izmantot tāpat, kā govs pienu. Tam nebūs pienam tik raksturīgās garšas, taču tas ir ar tādu pašu konsistenci un varam galvot, ēdiens garšos tikpat labi!

 

Saistītās tēmas: kalcijsmandeļu piensolbaltumvielaspiensveselība

youtube icon
Abonēt youtube