pixabay

 

Šodien stājas spēkā sadarbības līgums starp Patentu valdi un Eiropas Patentu iestādi par patentmeklējumu veikšanu.

Līdz ar šo līgumu Latvijas nacionālo patentu pieteicējiem būs iespēja saņemt patentmeklējumus un eksperta ziņojumus no vienas no vadošajām iestādēm pasaulē šajā jomā.

Atbalsts izgudrotājiem un Latvijas patentu kvalitātes uzlabošana ir viens no Patentu valdes nozīmīgākajiem uzdevumiem. Patlaban, līdzīgi kā daudzās citās valstīs, arī Latvijā patentspējas pilna ekspertīze netiek veikta, jo tas prasa lielu ekspertu skaitu daudzās zinātnes nozarēs. Līdz ar to patenta pieteicējam jāseko līdzi informācijai par līdzīgajiem vai identiskajiem izgudrojumiem, kas var būt pamats patenta apstrīdēšanai.

Ņemot vērā identificētos patentēšanas riskus un uzskatot par nepieciešamu uzlabot piešķirto patentu kvalitāti, no šā gada oktobra tiek sākts pilotprojekts, kas nodrošinās nacionālā patenta pieteicējiem iespēju saņemt starptautiski atzītu eksperta atzinumu par attiecīgo izgudrojumu. Latvijas pieteicējiem tas ļaus saņemt informāciju par izgudrojuma patentspēju, līdzīgiem izgudrojumiem pasaulē, pieņemt izsvērtu lēmumu, vai veikt patentēšanu arī ārpus Latvijas, kā arī, iespējams, palīdzēs investoru piesaistē.

Saskaņā ar 23.augusta Ministru kabineta sēdē izskatīto un apstiprināto Patentu valdes informatīvo ziņojumu “Par nacionālajā procedūrā piešķirto patentu kvalitātes uzlabošanas pasākumiem” un parakstīto līgumu ar Eiropas Patentu iestādi par patentmeklējumu veikšanu patentu meklējumus Latvijas vajadzībām veiks Eiropas Patentu iestāde, kas ir viena no vadošajām organizācijām pasaulē šajā jomā. Tā nodarbina vairāk nekā 4000 ekspertu dažādās zinātnes jomās.

Divpusējās sadarbības līgums būtiski uzlabos apstākļus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī universitātēm un institūtiem, kas vēlas patentēt savus izgudrojumus un tos aizsargāt arī ārvalstīs, norāda Patentu valdē. “Mums ir prieks atbalstīt šīs divas svarīgākās patentu pieteicēju grupas,” sacīja Eiropas Patentu iestādes prezidents Benuā Batistelli, skaidrojot, ka patenti ir svarīgi ekonomikas faktori uzņēmumiem, kuri vēlas savus izgudrojumus tirgot mājās un ārvalstīs.

Oktobrī Tieslietu ministrijas un Patentu valdes mājaslapā tiks publicēta informācija par pieteikšanās priekšnoteikumiem un kārtību. Pilotprojektu tiek plānots īstenot līdz 2019.gada 1.maijam. Patlaban tiek plānots, ka 2017.gadā būs iespējams apmaksāt patentmeklējumus 40 izgudrojumiem.

 

 

Info: BNS

Saistītās tēmas: EiropasPatentuIestādePatentmeklējuiPatents

youtube icon
Abonēt youtube