Sabiedriskā viedokļa grupa “Gallup” 2015. gadā veica pētījumu, kurā jautāja cilvēkiem: “Vai reliģija ir svarīga jūsu ikdienas sastāvdaļa?” Mūsu sarakstā ir 10 valstis, kurās vislielākais cilvēku skaits uz šo jautājumu atbildēja “Nē”. Kā izrādās, daudzi sevi par ticīgiem uzskata tikai “ķekša pēc”.

10. Urugvaja – 59%

Vairāk nekā 60% iedzīvotāju šeit sevi identificē kā kristieši. Lielākā daļa no tiem pieder Romas katoļu baznīcai. Ateistu vai agnostiķu šeit ir tikai aptuveni 17%. Vairāk par 23% iedzīvotāju sevi uzskata sevi par ticīgajiem bez reliģiskās piegaršas. Bet kopumā 59% no iedzīvotājiem neuzskata, ka reliģija ir svarīga daļa no viņu ikdienas.

9. Krievija – 60%

Krievija, saskaņā ar Konstitūciju, ir laicīga valsts, kurā neviena reliģija nevar būt uzspiesta. Un saskaņā ar pētījumiem, aptuveni 60% iedzīvotāju apgalvo, ka reliģija nav viņu ikdienas svarīgā daļa.

8. Vjetnama – 69%

religija4

Ar reliģisko statistiku Vjetnamā nav nemaz tik viegli, kā sākumā var šķist. 2004. gadā tika veikta tautas skaitīšana, saskaņā ar kuru 81% iedzīvotāju sevi identificē kā ateistus. Bet ekspertiem šis skaitlis rada ļoti lielas šaubas. Tiek uzskatīts, ka šie rezultāti var būt viltoti. Patiesībā starp cilvēkiem, kuri ir norādījuši, ka viņiem nav reliģijas, vairums var būt tradicionālo uzskatu piekritēji. Neskatoties uz to, 69% iedzīvotāju apgalvo, ka reliģija nav svarīga viņu dzīves sastāvdaļa.

7. Francija – 69%

Principā Francijas tiesību akti aizliedz reliģiskās piederības aptaujas. Tās prioritāte joprojām ir aizsargāt reliģijas brīvību. Tomēr aptauja saka, ka Francija ir viena no vismazāk reliģiskajām valstīm pasaulē. Pārliecināti ateisti šajā valstī ir vien 29%.

6. Lielbritānija – 73%

71% Lielbritānijas iedzīvotāju uzskata sevi par kristiešiem, bet 15% atzīst, ka netic nevienam Dievam. Reliģiju kā svarīgu daļu no savas dzīves minējuši vien 27% aptaujāto.

5. Honkonga – 74%

Honkongā ir garantēta reliģijas brīvība. Šeit dzīvo pārstāvji no dažādām reliģijām, ieskaitot budismu, kristietību, islāmu, hinduismu. Tomēr lielākā daļa no šiem cilvēkiem nav pārāk reliģiozi. Saskaņā ar pētījumu, tikai 24% norāda, ka reliģija viņiem ir svarīga ikdienas daļa.

4. Japāna – 75%

Divas galvenās reliģijas Japānā ir budisms un sintoisms. Šo konfesiju pārstāvji pēc dažādiem aprēķiniem veido līdz pat 84-96% iedzīvotāju. Tomēr šie skaitļi galvenokārt ir balstīti uz japāņu asociācijām. Profesors Roberts Kišs liecina, ka tikai 30% no Japānas iedzīvotājiem sevi identificē kā ticīgus. Citi neuzskata reliģiju par tik svarīgu dzīves sastāvdaļu.

3. Dānija – 80%

Kopumā dāņi nav ļoti reliģiozi cilvēki, ņemot vērā 2005. gada pētījumu. Šajā valstī katrs trešais ir ateists. Eirobarometra pētījums 2005. gadā parādījā, ka 31% Dānijas iedzīvotāju uzskata, ka tic Dievam, 49% tic gariem vai dzīvības spēkiem, un 19% netic nevienam no iepriekšminētajiem apgalvojumiem.

2. Zviedrija – 82%

Iedzīvotāju vairākums šeit pieder pie Evaņģēliski luteriskās baznīcas. Tomēr šī piederība ir tikai formāla. Faktiski, saskaņā ar daudziem pētījumiem, par ateistiem sevi uzskata pat līdz 85% zviedru.

1. Igaunija – 84%

Saskaņā ar Eirobarometra aptauju 2005. gadā, 16% iedzīvotāju tic Dieva esamībai, bet 54% uzskata, ka ir kāds augstāks spēks par Dievu, un 26% – ka viņi netic Dievam vai jebkuram citam spēkam. Vēlākie pētījumi atklāja, ka starp 143 valstīm Igaunijā reliģiozo cilvēku skaits ir viszemākais.

Saistītās tēmas: DievsPasaule. Top10ReliģijaValstis

youtube icon
Abonēt youtube