Viesuļvētra “Metjū” ceturtdien skārusi Bahamu salu centrālo daļu, ziņo ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC). “”Metjū” plosās centrālo Bahamu daļās,” teikts jaunākajā NHC ziņojumā, piebilstot, ka sagaidāma vētras pastiprināšanās, kad tā tuvosies Floridas štatam.

Vētra aiz sevis atstājusi postažu Haiti, Dominikānas Republikā un Kubā, laupot dzīvību vismaz 27 cilvēkiem.

Haiti viesuļvētra prasījusi 23 cilvēku dzīvības, paziņoja amatpersonas, brīdinot, ka upuru skaits varētu pieaugt, jo vēl nav atjaunoti sakari ar vissmagāk cietušo valsts daļu.

Dominikānas Republikā viesuļvētrā gājuši bojā vismaz četri cilvēki.

ASV Floridas, Džordžijas, Ziemeļkarolīnas un Dienvidkarolīnas štatos kopš trešdienas vakara pārslogoti ceļi, miljoniem cilvēku dodoties dziļāk iekšzemē. Sagaidāms, ka “Metjū” ASV piekrasti skars ceturtdienas vakarā.

ASV prezidents Baraks Obama aicināja iedzīvotājus uztvert brīdinājumus par tuvojošos vētru nopietni.

“Mēs ceram uz labāko, bet gribam sagatavoties ļaunākajam,” viņš piebilda.

NHC ziņoja, ka “Metjū” vēja ātrums pašreiz ir aptuveni 185 kilometri stundā (51 metrs sekundē).

“Metjū” jau atzīta par postošāko viesuļvētru, kas skārusi Karību reģionu pēdējo desmit gadu laikā.

Bahamu salās viesuļvētras dēļ slēgtas lidostas un kruīzu kuģu maršruti novirzīti prom no vētras ceļa.

“Metjū” skāra Haiti un Kubu otrdien kā ceturtās kategorijas vētra, bet kopš tā laika ir nedaudz zaudējusi spēku, un tagad tiek uzskatīta par trešās kategorijas vētru NHC piecu pakāpju skalā.

Gatavojoties viesuļvētrai, ASV Floridas štatā slēgtas skolas un universitātes, iedzīvotājiem izdalīti smilšu maisi durvju nostiprināšanai un veikalu plaukti izpirkti tukši.

Arī Dienvidkarolīnā piekrastes iedzīvotājiem ieteikts evakuēties.

Jau vēstīts, ka Haiti “Metjū” izraisītā haosa dēļ uz nenoteiktu laiku pārceltas svētdien paredzētās prezidenta un parlamenta vēlēšanas. Radušās arī bažas par iespējamu holeras uzliesmojumu, jo jau diagnosticēti astoņi saslimšanas gadījumi.

ANO aplēsusi, ka Haiti, kuru ceturtās kategorijas viesuļvētra nav skārusi 52 gadus, “Metjū” varētu būt ietekmējis pusi no 11 miljoniem valsts iedzīvotāju.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns paziņoja, ka Haiti, kur tūkstošiem cilvēku vēl arvien dzīvo teltīs pēc postošās zemestrīces 2010.gadā, steidzama palīdzība nepieciešama vismaz 350 000 cilvēku.

ASV armija trešdien nosūtīja helikopterus, lidmašīnu bāzes kuģi un karavīrus, lai palīdzētu piegādāt humāno palīdzību Haiti viesuļvētrā cietušajiem.

Kubā, kur, tuvojoties “Metjū”, tika evakuēti 1,3 miljoni cilvēku, par bojāgājušajiem netika ziņots, bet četras pilsētas tika nošķirtas no ārpasaules, jo vētras laikā aizgruva ceļi.

Šādi izskatījās pēc viesuļvētras “Metjū” Haiti pirms divām dienām:

 


Informācija: BNS

Foto: Pixabay.com

Saistītās tēmas: bahamu salasMetjūviesuļvētra

youtube icon
Abonēt youtube