Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs paziņojis, ka Turcija neiestāsies Eiropas Savienībā (ES) un šāds viedoklis ir daudzu Eiropas valstu valdību vadītājiem.

“Es esmu pārliecināts, ka nebūs nekādas Turcijas iestāšanās ES,” intervijā Vācijas avīzei “Die Welt” pavēstīja Kurcs.

Turklāt tāda nav tikai viņa nostāja – līdzīgs viedoklis ir daudzu Eiropas valstu valdību vadītājiem un ārlietu ministriem, norādīja Kurcs, aicinot būt godīgiem šajā jautājumā. Viņš paskaidroja, ka “pastāv liela starpība starp to, ko domā vairums Eiropas politiķu, un to, ko viņi paziņo publiski”. Viņaprāt, pret Turcijas iestāšanos ES ir arī lielākā daļa Eiropas valstu iedzīvotāju.

Tajā pašā laikā Kurcs aicināja cieši sadarboties ar Ankaru. Pēc viņa teiktā, šādas sadarbības mērķim nevajadzētu kļūt Turcijas pievienošanās ES kā līdztiesīgam loceklim. Daudz svarīgāks būtu “individuālo partnerattiecību” režīms, norādīja Kurcs.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans 1.oktobrī paziņoja, ka vairākas desmitgades ilgušie centieni panākt uzņemšanu ES ir sasnieguši “noslēguma fāzi” un Briselei pienācis laiks reizi par visām reizēm apliecināt, vai tā vēlas Turciju redzēt dalībvalstu vidū.

“Ja ES grasās padarīt Turciju par pilntiesīgu locekli, mēs esam gatavi. Bet viņiem ir jāzina, ka mēs esam nonākuši līdz noslēguma fāzei,” uzrunā saistībā ar parlamenta sesijas sākumu sacīja prezidents.

“Nav jāstaigā riņķī apkārt un jāizpilda diplomātijas akrobātika. Tā ir viņu [ES] izvēle – turpināt ceļu ar Turciju vai bez,” norādīja Erdoans.

“Fakts, ka mūsu valstij liek gaidīt pie durvīm jau 53 gadus, parāda jūsu [ES] viedokli par mums,” rezumēja prezidents.

Turcijas centieni iestāties ES sākās vēl 60.gados, bet oficiālās iestāšanās sarunas sākās 2005.gadā. No 35 iestāšanās procesa nodaļām līdz šim Turcijai atvērtas ir tikai 16.

 


Info: BNS

Saistītās tēmas: Die WeltSebastians KurcsTurcijaES

youtube icon
Abonēt youtube