Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs, kurš pārstāv konservatīvo Tautas partiju (VPOe), piektdien nācis klajā ar aicinājumu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā ziņots, trešdien par savu demisiju paziņojis Austrijas vicekanclers un OeVP līderis Reinholds Miterlēners, savu rīcību skaidrojot ar pieaugošajām domstarpībām gan ar paša partijas labējā spārna pārstāvjiem, gan koalīcijas partneriem sociāldemokrātiem (SPOe).

Par savu demisiju viņš paziņojis brīdī, kad arvien skaļāk izskan runas par iespējamo valdošās koalīcijas sabrukumu, abām partijām pēdējo nedēļu laikā apmainoties savstarpējām apsūdzībām par janvārī saskaņotā ambiciozā reformu plāna bloķēšanu.

Tomēr kanclers Kristiāns Kerns, kurš pārstāv SPOe paziņojis, ka nevēlas izbeigt sociāldemokrātu un konservatīvo koalīciju.

“Esmu pārliecināts, ka ir saprātīgi izmantot vairāk nekā gadu, kas atlicis, lai īstenotu mūsu valstij nepieciešamās pārmaiņas,” pēc viņa vietnieka demisijas steigšus sasauktajā preses konferencē paziņoja Kerns, piesaucot kārtējās parlamenta vēlēšanas, kuras paredzētas tikai nākamgad.

Taču Kurcs piektdien izteicās, ka, viņaprāt, “pirmstermiņa vēlēšanas būtu pareizais ceļš, lai Austrijā būtu iespējamas pārmaiņas”.

Tiek uzskatīts, ka pēc Miterlēnera demisijas OeVP vadības grožus varētu pārņemt 30 gadus vecais Kurcs, kurš iestājas par stingru imigrācijas politiku un ir viens no populārākajiem austriešu politiķiem.

Miterlēners, kurš ieņēma arī ekonomikas ministra amatu, līdz šim centās glābt iekšējo pretrunu plosīto koalīciju, taču Tautas partijas stingrās līnijas piekritēji sākuši atklāti apšaubīt desmitgadi pastāvējušās koalīcijas turpmāko dzīvotspēju.

Sagaidāms, ka jaunais VPOe līderis tiks izraudzīts svētdien, taču Kurcs neatklāja, vai viņš pretendēs uz partijas vadītāja amatu.

Šobrīd Tautas partija aptaujās atpaliek no sociāldemokrātiem un opozīcijā esošās galēji labējās Brīvības partijas, taču vienlaikus aptaujas liecina, ka gadījumā, ja OeVP vadību pārņemtu Kurcs, konservatīvo pozīcijas ievērojami nostiprinātos.

Foto: APA/Föger

youtube icon
Abonēt youtube