Zinātniskajā  žurnālā “Psychology of Men and Masculinities” ir publicēti pētījuma rezultāti, kura ietvaros analizēts, kā vīriešu žurnālu ietekmē tiek stimulēta vardarbības formulēšanās.

Viens no trauksmes rādītājiem, ko sniedz dokumenti – tas, ka jaunie cilvēki nespēja atšķirt reālu izvarotāju izteicienus no attiecību “ieteikumiem”, ko piedāvā vīriešu žurnāli.  Ar uzdevumu netika galā lielākā daļa no 274 amerikāņu studentiem, kas piedalījās aptaujā. Brīvprātīgajiem piedāvāja veikt secinājumus par tādām frāzēm kā “Slepkavības varbūtība gultā uzbudina vairāk”, “ Ja negribi iekrist – paņem viņu uz soliņa parkā”, “Ja sieviete, ar kuru tu devies uz bāru, nevēlas ar tevi pārgulēt, atceries par elementāru statistiku: par 85% izvarošanas notikumiem nekad neziņo policijai”, “ Lielākā sieviešu daļa ir normāla, bet ir arī īstas maitas. Tādām, kā viņas, patīk, lai viss ir brutāli”. No šiem izteicieniem tikai pēdējais izskanēja no noziedznieka mutes. Tas nozīmē, ka visi iepriekšējie ir “mīļi” novēlējumi visiem puišiem, kuri vēlas uzsākt attiecības.

Kā arī zinātnieki konstatējuši saikni starp ieradumu lasīt vīriešu žurnālus un seksisma izrādīšanu: pie tāda secinājuma nonākuši pēc 400 aptaujātajiem vīriešiem vecumā no 18 līdz 30 gadiem.

Zinātnieki atzīmē arī to, ka tādas izdevniecības kļūst mazāk populāras, tomēr meiteņu copēšanas kultūra attīstās internetā, skolas un universitātes vidēs.  Turklāt daudzi, visai progresīvi vīrieši atļaujas jokot par izvarošanas tēmām, kā arī veikt “ironiskas” ar seksa tēmu saistītas remarkas.

 


 

 

Saistītās tēmas: IzvarošanaSeksismsVīriešuŽurnāli

youtube icon
Abonēt youtube