Latvijā mūža pensijas apdrošināšanas līgumus ir noslēguši 1900 iedzīvotāju,  vēstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā.

Asociācijā norādīja, ka trijos gados – kopš 2013.gada septembra līdz 2016.gada 1.oktobrim – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) apdrošinātājiem nodevusi valsts fondēto pensiju kapitālu 12 049 482 eiro apmērā. Katru gadu ar klientiem parakstīto prēmiju apmērs strauji aug: pirmajā mūža pensijas apdrošināšanas darbības gadā tika noslēgti līgumi par kopējo summu 796 991 eiro, otrajā darbības gadā – par 2 899 462 eiro, bet pēdējos 12 mēnešos – 8 353 030 eiro apmērā. Attiecīgi palielinājušās arī izmaksātās atlīdzības jeb pensijas – no nepilniem 35 000 eiro pirmajā mūža pensijas polises darbības gadā līdz 905 000 trešajā.

“Mūža pensijas piedāvājums rāda, ka šāds produkts apdrošināšanas tirgū ir bijis vajadzīgs un ir spējis pierādīt savu nozīmīgumu. Mūža pensijai ir divas priekšrocības – iespēja to atstāt mantojumā un elastīgais izmaksu grafiks. Ja klients ir palicis pie otrā pensiju līmeņa valsts sistēmā, pēc aiziešanas viņsaulē visa uzkrātā nauda paliek valstij. Ja klients izvēlas privāto apdrošinātāju piedāvāto mūža pensiju – naudu var saņemt pēc elastīga grafika, nevis tikai reizi mēnesī, un lielākais bonuss – kāds to uzkrājumu var mantot,” sacīja asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

Apdrošināšanas kompāniju sniegtā informācija liecina, ka 99,5% mūža polises īpašnieku izmanto mūža pensijas apdrošināšanas priekšrocību – iespēju norādīt uzkrājuma mantinieku klienta nāves gadījumā, kurš turpina saņemt klientam neizmaksāto pensiju līdz izvēlētā garantētā izmaksas posma beigām. Pēc asociācijā minētā, praksē gandrīz nav gadījumu, kad klienti būtu izmantojuši līgumā paredzēto iespēju mainīt labuma guvēja vārdu. Tam par iemeslu varētu būt fakts, ka pakalpojums tirgū pieejams vien trīs gadus, kas ir pārāk īss laiks, lai klientu-mantinieku attiecības būtiski mainītos.

Mūža pensijas apdrošināšana ir alternatīva iespēja pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla saņemšanai. Mūža pensiju, tāpat kā valsts pensiju, pensionārs saņem līdz mūža beigām, taču pensionāram ir lielākas izvēles iespējas noteikt elastīgu mūža pensijas saņemšanas kārtību, kā arī atstāt to mantojumā paša izvēlētam mantiniekam. Lai saņemtu mūža pensiju, pensionējoties ir jāiesniedz VSAA iesniegums par vēlmi saņemt mūža pensijas apdrošināšanu pie kāda no dzīvības apdrošinātājiem un jānoslēdz ar to mūža pensijas apdrošināšanas līgums.

Šobrīd mūža pensijas apdrošināšanas pakalpojumu piedāvā četras apdrošināšanas kompānijas – “SEB dzīvības apdrošināšana”, “Ergo Life Insurance” Latvijas filiāle, “Compensa Life Vienna Insurance Group” Latvijas filiāle un “CBL Life”.

 

 


Info: BNS

Foto: pixabay

Saistītās tēmas: mūža pensijaPensionāriVSAA

youtube icon
Abonēt youtube