Saeimas debatēs šodien opozīcijas pārstāvji kritizēja valsts budžeta projektu 2017. gadam, norādot, ka tas veidots “naudas aprīšanai”, tajā nav nepieciešamo reformu un iesniegtais piedāvājums būs “jāremontē”.

Partijas “No sirds Latvijai” līdere Inguna Sudraba (NSL) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līderis Mārtiņš Bondars norādīja, ka budžeta paketes izskatīšanas laikā no koalīcijas pārstāvjiem izskanējis aicinājums “saprast un piedot”. “Nē, es šo iesniegto 2017. gada budžetu ne sapratīšu, ne piedošu,” akcentēja Bondars.

Politiķis pauda neizpratni, kāpēc valsts, kura algo skolotājus, liek šiem skolotājiem rūpēties par skolēnu skaitu klasēs. Tomēr viņš aicināja atbalstīt budžeta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, jo līdzekļi ir nepieciešami gan aizsardzībai, gan veselībai, gan izglītībai. “Tajā pašā laikā šis budžets prasa ļoti būtisku remontu, un es ceru, ka mēs, šo remontu veicot, varēsim šīs prioritātes padarīt patiešām par prioritātēm,” norādīja Bondars.

LRA deputāti šodien balsoja par budžeta projekta nodošanu izskatīšanai komisijās.

Sudraba pauda, ka visi gaidīja budžetu cerībā, ka patiešām varēs ieraudzīt ikvienam Latvijas iedzīvotājam solītās reformas, kas veidos labāku uzņēmējdarbības vidi, pieejamākus veselības aprūpes pakalpojumus, kvalitatīvāku izglītību un efektīvāku valsts pārvaldi. “Taču kārtējo reizi ir vilšanās, jo no šīm solītajām reformām nav ne miņas. Ir tikai kārtējie ikgadējie centieni iekasēt pēc iespējas vairāk, nerēķinoties ar to, ka Latvijas tautsaimniecība nevar uzturēt šādu valsts pārvaldi,” uzsvēra NSL līdere.

Deputāte norādīja, ka ar lielu lepnumu tika pieteikta budžeta izdevumu pārskatīšana par 60 miljoniem eiro. Taču praksē tā ir tikai virtuāla spēle ar skaitļiem, jo skaitļi ir pārvietoti “Excel” tabulās no vienas programmas citā programmā, bet izdevumi reāli nav samazināti, skaidroja politiķe.

“Darba devēji pauž bažas, ka budžets nav vērsts uz attīstību un ka nauda ir sadalīta atkal kārtējo reizi katram pa mazumiņam. Mediķi protestē, pedagogi ir nemierā, un liela daļa ar to, kādu oktobrī jau ir saņēmuši algu. Tāpat izglītības speciālisti, vecāki nesaprot tās ieceres, kādas ir internātskolu jautājumā,” kritiski budžetu vērtēja Sudraba, norādot, ka NSL deputāti nevar atbalstīt likumprojektu, kurā turpinās “naudas aprīšana”.

NSL un partijas “Saskaņa” deputāti šodien balsoja pret budžeta projekta nodošanu komisijām.

Diskutējot par saistīto likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017., 2018., 2019. gadam, LRA līderis aicināja balsot “pret” nodošanu izskatīšanai komisijās, norādot, ka tas nav daudzgadu budžets, bet tajā ir atspoguļots tikai 2017. gada budžets. “Šīs lapas par nožēlu ir nelietderīgi apķēpātas, jo pēc būtības nākamajā gadā ir ieceres mainīt nodokļu sistēmu Latvijā. Par šīm iecerēm publiskajā telpā ir runājusi finanšu ministre, bet šīs ieceres nekādā veidā neparādās un neatspoguļojas šajā daudzgadu budžetā,” akcentēja Bondars.

Politiķis aicināja Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Edgaru Putru (ZZS) pastāstīt finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS), ka būt par finanšu ministri nenozīmē to pašu, ko spēlēt šahu. “Es saprotu, ka šahā pretiniekiem nesaka gājienus uz priekšu. Latvijas sabiedrība nav finanšu ministres pretinieki. Viņi droši var teikt mums, ko viņa taisās darīt ar Latvijas finansēm, tautsaimniecību, nodokļiem un ieņēmumiem,” sacīja deputāts.

Bondars norādīja, ka Latvijas sabiedrība negrib justies kā tie, “kurus kauj un nokauj, vai tie, kuriem ieliek matu”. “Finanšu ministrei vajadzētu beidzot saprast, kur viņa atrodas un ko viņa dara, nevis vienkārši aprakstīt papīru, kas saucas daudzgadu budžets, un pēc būtības šis dokuments neatbilst vispār patiesībai, neatbilst tam, kas notiks nākamajos trijos gados,” norādīja parlamentārietis.

Savukārt nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) uz to atbildēja, pieļaujot, ka Bondara izteikumi liecina, ka viņš “ir pazaudējis pats sevi”, un aicināja deputātu mēģināt beidzot saprast lietu pareizo kārtību, nevis “murgot no šīs tribīnes”. Viņš taujāja, kādā veidā Bondars iepriekš vadīja banku, un piebilda, ka pēc Bondara aiziešanas no attiecīgās finanšu iestādes tā “aizgāja pa burbuli”.

Parādnieks pauda, ka budžets tiek veidots atbilstoši pieņemtajiem lēmumiem, nevis kāda iegribām. Viņš skaidroja, ka tikai tad, kad tiks pieņemts lēmums par ļoti būtiskām izmaiņām nodokļu politikā, likumos varēs iezīmēt ļoti konkrētas lietas.

Kad Bondars debatēs pievērsās jautājumam par to, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pusgadu izvairās apmeklēt Saeimas Nacionālās drošības komisijas sēdes, citi deputāti sauca, lai viņš runā par tēmu. Parlamentārietis ieturēja pauzi un aicināja kolēģus nomierināties un “iedzert baldriānus”.

Kā ziņots, Saeima šodien nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās 2017. gada valsts budžeta projektu, kurā plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Izskatīšanai komisijās tika nodoti arī saistītie likumprojekti.

Pēc tam Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien konceptuāli izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstīja budžeta projektu un saistītos likumprojektus.

Budžeta projektu konceptuāli pirmajā lasījumā Saeimā plānots skatīt 31. oktobrī, bet galīgajā lasījumā – 23. novembrī.

Informācija un foto: BNS

Saistītās tēmas: 2017bondarsBudžetsSudraba

youtube icon
Abonēt youtube