Foto: Pexels

Ar 1. janvāri ir stājies spēkā likums par 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam. 2024. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 14,5 miljardu, savukārt izdevumi – 16,2 miljardu eiro apmērā. Par trim galvenajām valsts prioritātēm noteiktas iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība.

Lai valsts nodrošinātu būtiskākās funkcijas saviem iedzīvotājiem, nozīmīgs ir katrs nodokļos samaksātais eiro. Latvijas iedzīvotāji ikdienā maksā dažādus nodokļus, sākot no pievienotās vērtības nodokļa, veicot pirkumus veikalā, līdz akcīzes nodokļiem par degvielas iegādi, uzsver Finanšu ministrija.

Piemēram, vairāk nekā trešdaļa jeb 36,4 centi no viena nodokļos samaksātā eiro 2024. gadā tiks novirzīti iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai jeb tādiem izdevumiem kā iedzīvotāju slimības, invaliditātes, vecuma, ģimenes un bezdarbnieku pabalsti. Veselībai no viena nodokļos samaksātā eiro šogad tiks novirzīti 12 centi.

Izglītībai, zinātnei, sportam un kultūrai no viena nodokļos samaksātā eiro tiek novirzīti 8,6 centi, valsts aizsardzībai – 9 centi, bet sabiedriskajai kārtībai un drošībai tiek novirzīti 5,9 centi. Tāpat no viena nodokļos samaksātā eiro 13,7 centi tiek piešķirti finansējumam pašvaldībām, savukārt ekonomiskajai darbībai, tai skaitā satiksmei un lauksaimniecībai 5,9 centi. 0,4 centi tiek vides aizsardzībai un teritoriju attīstībai, bet valsts parāda apkalpošanai un iemaksām Eiropas Savienības budžetā novirzīti 4,7 centi. 1,1 cents tiek Prezidenta kancelejai, Saeimai, Ministru kabinetam un ministrijām, savukārt 2,3 centi paredzēti pārējiem izdevumiem, tai skaitā diplomātiskajām misijām ārvalstīs un līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Lasiet arī: Linda Abu Meri atgriezīsies televīzijā

Lasiet arī: IKEA atsauc no tirdzniecības veselībai un dzīvībai bīstamu USB lādētāju

Lasiet arī: Aizdomās par divu vīriešu slepkavību aiztur trīs pusaudžus

Lasiet arī: Trīs zodiaka zīmes, kam šis gads nesīs milzu veiksmi

Lasiet arī: Numeroloģe: Ceriņi pat karmiski un numeroloģiski bija nesaderīgi

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube