Piramīdas ir grozījušas daudzu cilvēku prātus un sirdis – no nopietniem zinātniekiem, kas visu dzīvi veic pētījumus par noslēpumainajām celtnēm un to būvētājiem, līdz sazvērestību cienītājiem, kuri netic, ka piramīdas var būt cilvēku būvētas. Lai cik dīvaini tas nešķistu, vēl joprojām nav pierādīta neviena versija, kas atbilstu kādam no abiem pieņēmumiem. Taču ir bezgalīgi daudz teoriju par to, kā tās varētu būt radušās. Mēs piedāvājam iepazīties ar interesantākajām no tām.

Noliktava

Viduslaiku mūks vārdā Bernards veica pārsteidzošu ceļojumu uz Ēģipti. Kad viņš atgriezās, tad saviem laikabiedriem pasniedza racionālu teoriju, lai noskaidrotu, kāpēc tika būvētas piramīdas. Dievbijīgais zinātnieks uzskatīja, ka sākotnēji piramīdas tika veidotas kā milzīgas klētis. Netiešs pierādījums tam ir Bībele, kur Jāzepa dēls Jēkabs Ēģiptē prognozēja badu un pārliecināja faraonu veidot torni, lai izveidotu krājumus. Šai teorijai daudzi tic vēl šodien.

Atlantīda

Vēl viena versija, kas ir visai apšaubāma, bet kurai ir daudz piekritēju. Hērodots aprakstīja “Pazudušo pilsētu”, kurā daudzi saskatīja līdzību ar Atlantīdu. Atlantieši, bēgot no katastrofas, iespējams, pārcēlušies uz Ēģipti. Tieši viņi esot uzbūvējuši piramīdas – kā pieminekli zudušajai pilsētai.

Enerģijas centrs

Viena no populārākajām sazvērestības teorijām izskaidro majestātiskās ēkas pozitīvo enerģiju nabadzīgajiem ēģiptiešiem. Piramīda it kā varot pārveidot negatīvu enerģiju par pozitīvo – tādā veidā faraoni šeit ir cerējuši atrast otro dzīvi. Viss it kā saplūst, vien izņemot pašu fizikas jēdzienu par “pozitīvo” un “negatīvo” enerģiju.

Kurš gads?

Iespējams, ka piramīda tika izmantota kā sava veida kalendārs. Celtnes tikušas ļoti labi noorientētas uz debespusēm, bet posmu skaits ir vienāds ar dienu skaitu gadā. Šīs teorijas doma – piramīdas faktiski varētu veikt vairāk nekā vienu funkciju.

Navigācija

Lielā Ēģiptes piramīda, saskaņā ar Francijas pētniekiem Belizalu un Šomeru, neesot nekas cits kā vien gigantiska navigācijas stacija. Zinātnieki ir noteikuši, ka piramīdas masa un forma varētu to pārvērst par spēcīgu “vibrācijas staciju”, ar kuras palīdzību, piemēram, kuģi varētu precīzāk noteikt savu virzienu.

Skola

Šī teorija ir patiešām ievērības cienīga. Britu matemātiķis Džons Legons (John Legon) izvirzīja teoriju, ka piramīda satur milzīgu daudzumu uzkrāto informāciju no iepriekšējām civilizācijām.

Svešzemju bāka

Un, protams, nedrīkst nepieminēt visneticamāko piramīdu nolūku teoriju. “Zone-51” atbalstītāji patiesi tic šo ēku kosmiskajai izcelsmei. Citplanētiešu civilizācija, domājams, piramīdas izmantoja kā informācijas pārsūtīšanas centru, kas darbojoties vēl šodien. Interesanti, vai kāds no neskaitāmajiem tūristiem jau ir saskāries ar kādu “svešzemnieku”?

Saistītās tēmas: ĒģiptePiramīdasVēsture

youtube icon
Abonēt youtube