Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre Dace Lucaua un veterinārie eksperti šodien un rīt Varšavā tiksies ar Eiropas Savienības (ES) veselības un pārtikas drošības komisāru Vīteni Andrjukaiti, ES valstu lauksaimniecības ministriem un veterināro dienestu vadītājiem, lai apspriestu Āfrikas cūku mēra ierobežošanas jautājumus.

ZM aģentūru informēja, ka katras valsts amatpersonas iepazīstinās pārējo dalībvalstu ekspertus ar pašreizējo Āfrikas cūku mēra situāciju savā valstī un zinātnieku sniegtajām rekomendācijām.

Dalībvalstu eksperti spriedīs par finanšu perspektīvu slimības ierobežošanas pasākumiem un tālākās rīcības stratēģiju ES austrumu daļā, kas pašlaik ir slimības visskartākā ES zona.

Kā ziņots, mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 875 dzīvniekiem 67 novadu 215 pagastos, kā arī trijās pilsētās – Rēzeknē, Pļaviņās un Jūrmalā.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

 


Info: BNS

Foto: pixabay

Saistītās tēmas: ĀCMCūkuMērisZemkopībasMinistrija

youtube icon
Abonēt youtube