Nākamais mēnesis Latvijā var kļūt par aukstāko novembri kopš 1998.gada, rāda ilgtermiņa prognozes.

Rudens pēdējā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā parasti ir nepilni +2 grādi. Pēdējos astoņos gados novembris bijis siltāks par normu, tostarp pērnā gada novembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +4,6 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Šogad novembra vidējā gaisa temperatūra var noslīdēt mazliet zem nulles, kā arī zemāk nekā vairākos pēdējo gadu ziemas mēnešos. Iepriekšējo reizi tik auksts novembris bija pagājušajā gadsimtā. 1993. un 1998.gada novembrī vidējā gaisa temperatūra bija pat nedaudz zemāka kā -4 grādi, un tie kļuva par visaukstākajiem rudens mēnešiem Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Jau ziņots, ka Arktikā ir izjukusi ierastā atmosfēras cirkulācija, kas aukstumam parasti neļauj aizplūst tālu uz dienvidiem. Tādēļ sagaidāms, ka novembrī Eiropā ienāks arktiskās gaisa masas, daudzviet atnesot sniegu un salu.

Atbilstoši “Global Forecast System” informācijai novembra pirmajās dienās Latvijā daudz līs, lietu arvien biežāk nomainīs sniegs, gaisa temperatūra pārsvarā būs nedaudz virs nulles. Prognozes novembra otrajai nedēļai pagaidām ir pretrunīgas.


Informācija: BNS

Saistītās tēmas: laikapstākļiLatvijaNovembris

youtube icon
Abonēt youtube