Mēs visi kaut reizi dzīvē izjūtam dusmas. Tēmējot uz konkrētu objektu, tās pārvēršas par naidu. Par to atbild dažādi kognitīvie procesi,  no kuriem lielākā daļa rodas no mūsu pašaizsardzības nepieciešamības.

RītaKafila.lv nolēma pastāstīt par galvenajiem dusmu iemesliem un veidiem, kā ar tām cīnīties.

 

Naida iemesli

1. Naids pret naidu

Visbiežāk nepatīk cilvēki, kuriem nepatīkam mēs. Ja mums šķiet, ka mēs viņiem nepatīkam, jo vairāk viņi nepatīk mums.

 

2. Konkurence

Kad mēs sacenšamies kaut kā dēļ, kļūdas, ko pieļaujam, var sniegt to labāko konkurentiem.  Tādos gadījumos, lai saglabātu pašcieņu, mēs pārnesam vainu uz citiem cilvēkiem. Savās neveiksmēs sākam apvainot tos, kuriem lietas iet labāk. Pakāpeniski vilšanās var pārvērsties par naidu.

 

3. Mēs un viņi

Spēja atšķirt draugu no ienaidnieka vienmēr ir bijusi nepieciešama lieta savai drošībai un izdzīvošanai. Mūsu domu procesi ir evolucionējuši, lai ātrāk pamanām potenciālus draudus un atbilstoši uz tiem reaģējam. Tieši tāpēc “savos ierakstos” mēs pastāvīgi atzīmējam uzskatus un domas pat citiem cilvēkiem, kā arī klasificējam tos.

Parasti mēs dalām cilvēkus divās kategorijās: pareizie un nepareizie labie vai sliktie. Un, tā kā lielākā daļa no mums nekādi neizceļas, pat mazākās iezīmes, piemēram, ādas krāsa vai reliģija var kļūt par noteicošo faktoru.

 

4. No līdzjūtības līdz naidam

Mēs uzskatām sevi par līdzjūtīgiem, vērīgiem un atsaucīgiem. Tad kāpēc mēs vienalga izjūtam to naida sajūtu?

Lieta tāda, ka mums ir noteikts uzskats par savu patiesību un, ja mēs nespējam veidot kompromisu, protams, ka vainojam tajā kādu citu. Mūsu nespēja novērtēt situāciju, kā arī doma, ka mums nav taisnība, noved pie uzskata, ka problēma ir citos cilvēkos. Šāds uzskats bieži vien liek domāt par citiem sliktāk.

 

5. Aizspriedumu ietekme

Aizspriedumi var dažādi ietekmēt mūsu domas un lēmumus. Piemēram:

 

Naids uz asociāciju pamata

Piekrītot šim principam, jebkādi jaunumi, ko mēs izdzirdam, to, kā mēs tos uztveram, ir atkarīgi no cilvēka, kurš sniedz šo informāciju. Jo sliktāks notikums, jo sliktāk mēs domājam par vēstnesi, apvainojot viņu notikušajā pat, ja viņam nav nekādas saistības ar incidentu.

 

Vēlme patikt

Visi mēs vairāk vai mazāk cienām apkārtējo viedokli. Reti kurš vēlas, lai viņu ienīst. Sociālā atzinība ietekmē mūsu uzvedību.

 

Kā izpaužas naids

Fiziskas un dvēseliskas sāpes ir ļoti ietekmīgs stimuls. Mēs nevēlamies ciest, tāpēc mēģinām izvairīties vai iznīcināt ienaidnieku. Citiem vārdiem –  naids ir aizsardzības mehānisms pret sāpēm.

 

Kā tikt vaļā no naida sajūtas

  • Pirmkārt, ar cieša kontakta palīdzību. Īpaši efektīva ir kopīga sadarbība, kad jūs strādājat pie vienota mērķa vai solidarizējaties pret kopīgu ienaidnieku.
  • Otrkārt, pateicoties vienam sociālajam stāvoklim ( izglītība, ienākumi, tiesības).
  • Un visbeidzot, pats acīmredzamākais – mums jāsaprot savas jūtas un nevajadzētu baidīties no citu cilvēku jūtām. Kad sajūtat, ka esat stipru emociju varā, labāk paejiet malā, ievelciet dziļu elpu un mēģiniet tikt vaļā no saviem aizspriedumiem.

 

Saistītās tēmas: DusmasKāTiktVaļāNaidaIemesli

youtube icon
Abonēt youtube