Pasaulē reizi piecās dienās tiek nogalināts žurnālists savu darba pienākumu pildīšanas dēļ, liecina trešdien publicēts ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) ziņojums.

Šī ziņojuma publicēšanai tika izvēlēta Starptautiskā diena pret žurnālistiem vērstu noziegumu nesodāmības izbeigšanai.

Ziņojumā teikts, ka no 2006. līdz 2015. gadam tika nogalināti vismaz 827 žurnālisti. 115 no viņiem tika nogalināti pērn, padarot 2015.gadu par otru nāvējošāko gadu žurnālistikai pēdējo 10 gadu laikā.

Mazāk nekā desmitā daļa šo nāves gadījumu ir atklāti, lai gan daudzas ziņojumā minētās valstis ir izrādījušas gatavību apturēt žurnālistu slepkavības, ziņoja UNESCO.

2016. gada ziņojums par žurnālistu drošību ir aprobežojies ar ziņām par viņu slepkavībām pēdējos 10 gados, neatspoguļojot “neskaitāmus citus žurnālistu ciestus pārkāpumus, starp kuriem ir nolaupīšanas, patvaļīga apcietināšana, spīdzināšana, iebiedēšana un mocīšana,” paziņoja UNESCO.

No 213 žurnālistiem, kas nogalināti 2014. un 2015. gadā, 78 tika noslepkavoti arābu valstīs. Tādējādi arābu pasaule ir kļuvusi par žurnālistiem bīstamāko reģionu, ko lielākoties nosaka bruņotie konflikti Sīrijā, Irākā, Jemenā un Lībijā.

Šajā periodā arī nogalināts 51 žurnālists Latīņamerikas un Karību jūras reģionā, 34 žurnālisti Āzijā, 27 Āfrikā un 12 Centrālās un Austrumeiropas reģionā.

Gandrīz puse no interneta žurnālistiem, kas nogalināti pēdējos divos gados, bija tīmekļa reportieri un blogeri, kas atspoguļoja konfliktu Sīrijā.

2015. gadā arī ievērojami pieaudzis interneta vietņu un televīzijas reportieru nāves gadījumu skaits, teikts UNESCO ziņojumā.

 


Info: BNS

Foto: wikipedia

Saistītās tēmas: ANOUNESCOŽurnālistuProfesija

youtube icon
Abonēt youtube