No šodienas līdz 12.novembrim norisināsies starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”.

Festivāls aicina uz teātri – tikšanās vietu, kur tiek veidota saruna, bet cilvēku grupa, kas sasēdusies skatītāju zālē, ir nevis indivīdu kopa, bet attiecību kopums. Festivāla māksliniekus interesē sadarbība un kopīga apzināšanās “sienu būvēšanas” un distancēšanās vietā, tādēļ programma gandrīz pilnībā tiek atdota skatītājiem.

Visu festivāla nedēļu būs iespējams aplūkot divus tematiski saistītus un savstarpēji bagātinošus darbus, kuros satiekas teātris un vizuālā māksla.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā 11.novembra krastmalā iemājos britu kompānija “Stan’s Cafe” ar teatrālo izstādi “Par ikvienu cilvēku visā pasaulē”, kas tiek atjaunota un mainās katru dienu. Izstādes galvenais objekts ir rīsi, ar kuru palīdzību tiek atdzīvināti formālie un abstraktie statistikas dati. Katrs rīsa grauds ir viens cilvēks, tāpēc skatītājs aicināts salīdzināt vienu graudu – sevi – ar miljoniem citu.

Savukārt RIXC galerijā ar lielformāta video darbu “Vainpilnās ainavas” Rīgā atgriezīsies skarbi poētiskais holandiešu mākslinieks, tehnoloģiju meistars Drīss Verhofens, piedāvājot iluzoru tuvības brīdi ar kādu trešās pasaules iedzīvotāju.

Tāpat festivāla nedēļā divi “Homo Novus” vieshoreogrāfi – Nasera Belaza un Raduans Mriziga -, kuru pasaules izjūtu un māksliniecisko rokrakstu nosaka piederība Ziemeļāfrikas – Alžīrijas un Marokas – tradīcijai, savās koncentrētiem dzejoļiem līdzīgajās izrādēs “55” un “Iemūžinātais laiks” reabilitē misticisma, garīguma un skaistuma dimensiju laikmetīgajā dejā.

Festivāla programmā iekļauti divi darbi, kuros patlaban aktuāla tēma – bēgļu problemātika – tiek pētīta caur sadarbību, satikšanos, ieklausoties, nevis runājot viņu vārdā. Vācu dokumentālā teātra kolektīva “Rimini Protokoll” režisora Daniela Vecela izrāde “Pastaiga Evrosas ūdenī” ir scenogrāfijas, muzikālas partitūras un raidlugas apvienojums, un tās līdzautori ir seši bēgļu puikas no Atēnām.

Savukārt festivālā pēdējā diena veidota kā izrāžu, lekciju, darbnīcu un sarunu platforma, lai sarunātos nevis par to, kādā pasaulē mēs dzīvojam patlaban, bet gan par to, kādā pasaulē mēs gribētu dzīvot nākotnē un kā mēs varam to ietekmēt.

Rīgā viesosies starptautiskais mākslinieku kolektīvs “Building Conversation” ar sarunu izrādi “Lietu parlaments”, aicinot distancēties no antropocēnās domāšanas, kas cilvēku noliek pasaules centrā, un pētīt attiecības starp cilvēkiem, lietām un nehumānām būtnēm. Tāpat īpaši festivālam lekciju, filmu un diskusiju programmu ir sagatavojuši starptautiskie aktīvistu un mākslinieku kolektīvi “Cape Farewell” un “Agents of Alternatives”.

“Homo Novus” noslēgsies 12.novembra pusnaktī Davida Vēbera Krebsa izrādē “Šovakar izslēdzam gaismas!”.

Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un Latvijas Jaunā teātra institūtā.

 


Info: BNS

Foto: homonovus

Saistītās tēmas: FestivālsHomoNovusRIXC

youtube icon
Abonēt youtube