Izdevniecība “Lauku Avīze” ir laidusi klajā Daces Judinas romānu “Septiņi vakari (Ozoli. Māju un dzimtas stāsts)”, kas ir pirmā grāmata ciklā “Latvijas simtgades romāni”, informēja izdevniecības sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rumka.

Judinas romāns ir psiholoģisks dzimtas stāsts ar mistikas klātbūtni. “Šī ir atzīšanās mīlestībā. Mājām. Mūsu dzimtas mājām, kas saucas skaistā vārdā “Mazzeltiņi” un jau ceturto gadu simtu, par spīti dažādām varām un iekārtām, kariem, laika zobam, dzimtas likteņiem un tai nepiederīgu ļaužu intrigām, iegribām un savtībai, ierēdņu un dažāda kalibra varasvīru mahinācijām, lepni stāv pakalna galā vienā no krāšņākajiem, gleznainākajiem Lielupes kreisā krasta līkumiem. Diemžēl statistika rāda, ka latviešu saimnieks – mazs, vidējs, lopkopis, zemkopis, mežsaimnieks, dārzeņu, augļu vai ārstniecības zālīšu audzētājs – tiek lēni, mērķtiecīgi izspiests no tā vēsturiskās, ekonomiskās, sociālās, etniskās un kultūrvēsturiskās vides par labu lielīpašniekiem, diemžēl pārsvarā ārzemju investoriem. Šī brīža bezkaislīgā statistika liecina – atjaunotās Latvijas brīvvalsts pēdējos desmit piecpadsmit gados, sabrūkot sapņiem, cerībām un ilūzijām, zūdot ticībai un diemžēl arī cerībai uz pozitīvām izmaiņām, no Latvijas aizbraukuši vairāk nekā 450 000 iedzīvotāju, no tiem vairāk nekā 300 000 pēdējo desmit gadu laikā. Tā ir baisa statistika. Tad kāpēc šis stāsts? Vai šādi kaut ko var mainīt? Varbūt,” stāstīja Judina.

Grāmatas galvenie varoņi – Katrīna un Mārtiņš – ierodas nesen nopirktajās “Ozolu” mājās, kas noslēpušās dziļi mežā. Pārkāpjot vecā nama slieksni, viņi nonāk it kā citā dimensijā – pazūd laiks, un nākamajās septiņās dienās jaunieši piedzīvo biedējoši reālas atklāsmes par to, kas divsimt gados noticis ar šo māju un tās saimniekiem. Septiņi “Ozolos” pavadītie vakari izmaina jaunā pāra dzīvi, pārbauda viņu jūtu stiprumu un atsedz kāda rūpīgi glabāta noslēpuma plīvuru.

Trīs grāmatu cikls “Latvijas simtgades romāni” top kā dāvana Latvijai simtgadē. Judina to veltījusi latviešu tautai nozīmīgām vērtībām – ģimenei, dzimtai un mājām. Patlaban sagatavošanā ir cikla otrā grāmata – “Gredzens”.

Judinas grāmatas “Septiņi vakari” atvēršanas vakars ar dziedāšanu un ģitārbalādēm notiks 10.novembrī plkst.17.30.


Informācija: BNS

Saistītās tēmas: JudinaRomānsSeptiņi vakari

youtube icon
Abonēt youtube