Kopš ieviesta kriminālatbildība par jauno psihoaktīvo vielu apriti, marihuāna ieņem stabilu pirmo pozīciju nelegālajā narkotiku tirgū. Latvijā šī aizliegtā viela pārsvarā tiek audzēta personiskai lietošanai un realizācijai iekšējā tirgū nelielos apmēros, informēja Valsts policija (VP).

Kopumā šogad deviņos mēnešos marihuāna izņemta 664 reizes, kas ir par trešdaļu vairāk nekā pērn tādā pašā laika periodā. Marihuānas izņemšanas gadījumu skaita pieaugums novērojams līdz ar cīņas pastiprināšanu pret jaunajām psihoaktīvajām vielām, proti, 2015.gada deviņos mēnešos jaunās psihoaktīvās vielas izņemtas 387 reizes, bet šogad – 224. Šīs vielas izplatības ziņā ierindojas ceturtajā vietā, apsteidzot “ekstazī” par teju simts izņemšanas gadījumiem.

Otrā šī gada deviņos mēnešos visbiežāk izņemtā narkotiskā viela ir metamfetamīns – tā izņemta 506 gadījumos, kas ir par teju simts gadījumiem vairāk nekā pērn tādā pašā laika periodā. Savukārt trešā biežāk izņemtā viela šogad ir psihotropie medikamenti. Tie izņemti gandrīz tādā pašā daudzumā kā pērn – 396 reizes.

Analizējot ar marihuānu saistītos noziegumus, policija norāda, ka šī gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada tādu pašu periodu valstī divtik palielinājies reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits saistībā ar narkotisko vielu saturošu augu neatļautu sēšanu un audzēšanu – policija šogad jau atklājusi 34 marihuānas audzētavas, kas ir uz pusi vairāk nekā pērn.

Pēdējos divos gados ievērojami audzis izžāvētas marihuānas izņemšanas gadījumu skaits, kas lielā mērā saistāms ar jauno psihoaktīvo vielu kriminalizāciju un aprites samazināšanos nelegālajā tirgū. Šogad deviņos mēnešos policija izžāvētu marihuānu izņēmusi 647 reizes, kas ir tikpat bieži kā pērn visa gada laikā.

Policija secinājusi, ka marihuāna pārsvarā tiek audzēta personiskai lietošanai un realizācijai iekšējā tirgū nelielos apmēros. Par to varot spriest pēc izņemtās marihuānas apjomiem.

Marihuāna apjomā līdz diviem gramiem, kas tiek traktēta kā domāta individuālai lietošanai, šogad izņemta 320 reizes, savukārt no diviem līdz desmit gramiem – 204 reizes.


Info: BNS

Saistītās tēmas: LatvijaMarihuānapersonīga lietošanarealizācija

youtube icon
Abonēt youtube