Iztēlojies – tev priekšā stāv kilometru garš darāmo darbu saraksts un apmēram trīs tūkstoši mērķi, kurus esi nospraudis. Tu apzinies, ka tev vajadzētu sākt strādāt, tomēr slinkums tevi nomāc tā, ka neko nevēlies darīt. Ir grūti kaut kam koncentrēties, un tev vienkārši nav motivācijas kaut ko darīt. Izklausās pazīstami? Ja atbilde ir “jā”, tad zini, ka šajā situācijā neesi viens.

Atklāti runājot, mums katram reiz dzīvē gadās tādi brīži, kad skatīties sienā un neko nedarīt šķiet teju interesantāk, nekā pievērsties nepieciešamo darbu veikšanai. Protams, tu vari ikreiz šādās situācijās turpināt sēdēt un neko nedarīt, un gaidīt, kad stress tevi pieveiks, vai arī atrast sev piemērotākos veidus, kā kļūt motivētam.

Jā, dažkārt jūtamies tā, ka darba ir par daudz vai vienkārši māc skumjas par kaut ko. Tā gadās. Tomēr neatkarīgi no tā, kā tu jūties vai kas arī nebūtu noticis, darbi netiek izpildīti, un viss stāv uz vietas.

Tomēr, ja esi izlēmis nepadoties slinkumam, šeit būs pāris padomi, kā to vieglāk izdarīt:

1. Samazini lielos darbus

Nopietni un lieli darbi, mērķi dažkārt var šķist nomācoši, īpaši, ja nejūties motivēts. Tādēļ mēģini šos lielos uzdevumus sadalīt mazākos. Tas būs mazāk biedējoši un vairāk motivējoši, jo katrs mazais uzdevums, ko izpildi, aizved tuvāk lielā mērķa sasniegšanai.

2. Izkusties

Dažkārt tu jūties slinks vien tādēļ, ka visu laiku esi slinkojis… Nepietiekama fiziskā slodze mūs padara slinkus un nevarīgus. Tādēļ izej ārā no mājas, ašā solī apej ap māju, aizej līdz veikalam, izej cauri parkam, izved suni. Jebkāda fiziska aktivitāte būs gana laba, ja vien tiek iekustināts ķermenis un asinis sāk plūst pa ķermeni. Šādas aktivitātes sniegs papildu enerģiju, kas veicinās arī motivāciju.

3. Fokusējies uz vienu lietu

Apziņa, ka tev priekšā ir neskaitāmi daudz darbu, vien liek justies nomāktam un bez jebkādas motivācijas. Tas var nomākt vēlmi kaut ko darīt, jo tā liek būt stresā un visādi citādi ir nepatīkama. Tādēļ, ja nejūties apmierināts ar to, cik daudz jādara, sākumā izvēlies vienu darbu un strādā pie tā. Nedomā par citiem, fokusējies tikai uz vienu lietu. Līdz ko būsi pabeidzis šo darbu, sapratīsi, ka radusies papildu motivācija vēl arī citiem darbiem.

4. Paņem pauzi, lai uzlādētos

Viens no labākajiem veidiem, kā sevi motivēt darīt to, ko negribas, ir ik pa brīdim šajā darbā paņemt pauzi un padarīt to, kas liek justies labi un pozitīvi uzlādē. Velti laiku hobijam, bet pēc tam ķeries klāt pie svarīgajiem darbiem daudz pozitīvāks un apmierinātāks.

5. Apbalvo sevi

Pētījumi liecina, ka cilvēki ir daudz motivētāki strādāt, ja tos finišā sagaida kāds apbalvojums. Tādēļ nospraud sev mērķi – ja izdarīsi visus darbus, saņemsi šokolādi, varēsi kaut kur aiziet, izbaudīt relaksējošu vannu vai glāzi vīna.

 

Saistītās tēmas: motivācijapadomislinkums

youtube icon
Abonēt youtube