Latvijā ir ļoti daudz cilvēku bez sociālā nodrošinājuma, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

“Atbilstoši Labklājības ministrijas aplēsēm, šobrīd Latvijā ir apmēram 70 tūkstoši cilvēku vispār bez sociālā nodrošinājuma, tādu par kuriem nav maksātas sociālās iemaksas. Tas ir ārkārtīgi daudz. Ja turpināsies tā kā šobrīd, kad par virkni cilvēku tiek maksāts pavisam neliels sociālo iemaksu apmērs vai nemaz, tad tas ilgtermiņā var stipri atspēlēties sabiedrībai ar bumeranga efektu,” sacīja ministre.

Viņa arī pauda cerību, ka uzņēmēji nevērsīsies Satversmes tiesā saistībā ar plānotajām izmaiņām obligāto sociālo apdrošināšanas iemaksu kārtībā un būs atbildīgi, parūpējoties par saviem darbiniekiem.

“Virkne uzņēmēji, protams, pauž neapmierinātību, jo ir skaidrs, ka tas būs papildu slogs un papildu maksājums, bet no otras puses galvenā jēga šai normai ir parūpēties, lai cilvēki būtu sociāli nodrošināti, lai tajā brīdī, kad viņiem ir vajadzīga palīdzība no valsts vai nu bezdarba gadījumā, vai arī jādodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vai tad kad tiek sasniegti pensijas gadi, būtu iespējams saņemt daudz maz cienīgu kompensāciju no valsts puses,” teica ministre. Tāpat viņa piebilda, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai piedāvāts turpināt darbu līdz decembri. “Mēs piedāvāsim, ka Saeima vēl turpina darbu līdz decembrim un lemj par atvieglojuma grupu paplašināšanu. Mums ir ideja, ka arī ģimenes, kuru aprūpē ir bērns ar īpašām vajadzībām, vai Černobiļā cietušie varētu būt šo atvieglojumu grupā,” minēja Reizniece-Ozola.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē šodien plānots lemt par obligātām sociālās apdrošināšanas iemaksām no minimālās algas 75% apmērā gadījumos, kad persona tiek nodarbināta nepilnu darba laiku.

 


Foto: pexels

youtube icon
Abonēt youtube