No 17. līdz 20. novembrim Rīgā norisināsies viens no gaidītākajiem notikumiem Rīgas kultūras dzīvē – devītais gaismas festivāls “Staro Rīga”. Tas šogad pulcējis īpašus starptautiskus māksliniekus no dažādām valstīm – Lietuvas, Kanādas, Japānas, Austrālijas, Beļģijas, Spānijas, Vācijas, Portugāles, Baltkrievijas un pat Libānas, portālu informē festivāla “Staro Rīga” sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Ozola.

Šogad festivālā būs redzami 42 gaismas objekti, kas galvenokārt tik izvietoti Vecrīgā un pilsētas centrālajā daļā. Kā informē festivāla veidotāji, “Staro Rīga” sākums šoreiz būs par stundu ātrāks – plkst. 17.00 un visi objekti būs apskatāmi līdz plkst. 23.00.

Šī gada festivāls būs īpašs ar daudzajiem interaktīvajiem objektiem, kuri iedarbināmi ar apmeklētāju personīgu līdzdarbošanos.

“Gaisma ir mūsos, mēs paši esam gaisma. Es pats esmu tas, kas var ieraudzīt, kā gaisma uzaust, pats varu ieraudzīt gaišās lietas un vairot gaismu sev apkārt,” šogad rosina pārdomāt festivāla veidotāji.

Ar šī gada gaismas festivālu “Staro Rīga” tiek turpināta tuvošanās Latvijas simtgadei, sekojot pērn aizsāktajai tēmai. Pagājušā gada festivāla tēma bija “Gaisma sauca”, šogad tā ir “Gaisma ausa”, kas ir Ausekļa teksta fragments no Jāzepa Vītola “Gaismas pils”, kas vienmēr dziedāta Dziesmusvētkos un citos latviešiem nozīmīgos brīžos.

Gaismas festivālā “Staro Rīga 2016” ir 3 programmas – pamatprogramma “Gaisma ausa”, starptautiskā programma, kā arī festivāla apmeklētājiem jau pazīstamā līdzdalības programma “Rīgas karnevāls”, kurā ar gaismas objektiem pilsētvidē piedalīsies dažādi uzņēmumi, institūcijas un privātuzņēmēji. Festivāla laikā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti aplūkot arī jaunākos Rīgas vēsturisko ēku fasāžu izgaismojumus.

Viens no tiem – Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejai veltītā interaktīvā multimediju projekcija “Pieskaries gleznai” uz Latvijas Nacionālās mākslas muzeja pagalma fasādes. Būs vajadzīgi sešu roku pieskārieni, lai atdzīvotos kāda no piecām Jaņa Rozentāla gleznām, dodot unikālu iespēju Rozentāla gleznas ne vien atklāt, bet arī sadzirdēt. Savukārt Rīgas pils torņa fasādes objektā “Action-Painting” ikvienam piedāvās iespēju kļūt par mākslinieku un piedzīvot krāsu mākslas radīšanas prieku. Darbojoties ar krāsu “burvju nūjiņu”, katrs varēs radīt laikmetīgu ietērpu Rīgas pils kastelas daļas tornim, pārvēršot to par abstrakcionisma virziena action-painting eksperimentālo platformu.

Tāpat spāņu radošās grupas “ONIONLAB” veidotajā interaktīvajā video projekcijā “RELOOP” apmeklētāji, mijiedarboties ar attēlu un lāzeru palīdzību, uz Vecpilsētas ielas 8A nama fasādes varēs radīt dažādu mūzikas žanru skaņdarbu vizuālos atveidus. Interaktīvā multimediālā instalācijā “98 gaismas gleznas Latvijai” apmeklētāji tiks aicināti gleznot ar gaismu, uz Rīgas Sv. Pētera baznīcas fasādes veidojot unikālas gaismas gleznas no latviskiem rakstiem un zīmēm. Iesaistīties gaismas performancēs ikviens varēs arī pie Pulvertorņa gaismas objektā “Saullēkts”, kura ieslēgšanai būs nepieciešama līdz pat 9 cilvēku savstarpēja sadarbošanās. Savukārt divdesmit roku vienlaicīga pieskaršanās nepieciešama objektā “Izaicinājums patiesi gardas kafijas cienītājiem”.

Pēc 2014. gada, kad Rīga bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, “Staro Rīga” ierindojies aktuālo un atzinīgi vērtēto starptautisko festivālu kartē. Tas radījis iespēju parādīt Rīgas festivāla skatītājiem vairāku pasaules līmeņa mākslinieku darbus un objektus, kas demonstrēti lielākajos gaismas festivālos Eiropā un pasaulē.

Festivāla organizatori ir pateicīgi visiem “Rīgas karnevāla” programmas dalībniekiem par izdomu un līdzdarbošanos. Jau tradicionāli festivāla ciešāko sadarbības partneru pulkā ar gaismas objektiem ir LR Saeima kopā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Valsts Kanceleja, Liepājas pilsētas dome, “JCDecaux Latvija”, kinoteātris “Splendid Palace” un “Latvenergo”. Šogad ar pašu veidotiem gaismas objektiem festivālu papildinās Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs, Rīgas Valsts tehnikums, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteja, gaismas festivāla oficiālais apdrošinātājs “ERGO”, A/S “WESS” un Latvijas Kultūras koledža. Sadarbībā ar Latvijas Neonatologu biedrību uz Vecās Ģertrūdes baznīcas mūra taps gaismas instalācija “Es piedzimu agrāk”, veltīta priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienai.

 

Saistītās tēmas: Gaismas festivālsLatvijaRīgaStaro Rīga

youtube icon
Abonēt youtube