Meksikas valdība trešdien nāca klajā ar programmu imigrantu aizsargāšanai ASV apstākļos, kad par ASV prezidentu ir ievēlēts Donalds Tramps, kurš solījis izraidīt miljoniem nelegālo imigrantu, kas izdarījuši noziegumus.

Meksikas Ārlietu ministrija ieskicēja 11 darbības, kuras tā veiks caur savu vēstniecību un 50 konsulātiem ASV, lai meksikāņi varētu “izvairīties no kļūšanas par pārkāpumu un krāpšanas upuriem”.

Viens no soļiem ir “aicināt [imigrantu] kopienas izvairīties no jebkādas konflikta situācijas un neveikt darbības, kas varētu novest līdz administratīvām vai kriminālām sankcijām”, teikts ministrijas paziņojumā.

Meksikas valdība aktivizēs bezmaksas “karstā telefona” līniju 1-800, kas būs pieejama visu diennakti, “lai tiktu galā ar jebkādām šaubām par pasākumiem imigrācijas jomā vai ziņotu par incidentiem”, kā arī ierīkos vairāk mobilo “konsulātu uz riteņiem” un palielinās pasu izsniegšanas iespējas.

“Līdzpilsoņi, šis ir nedrošs laiks. Esiet mierīgi. Neuzķerieties uz provokācijām un neļaujiet sevi apmuļķot,” aicināja Meksikas ārlietu ministre Klaudija Ruisa-Masjeu videoierakstā, kas bija ievietots “Tviterī”.

Viņa sacīja, ka jaunās programmas mērķis ir sniegt informāciju par iespējamiem ASV pasākumiem imigrācijas jomā, kas varētu notikt “no februāra”. Ministre tieši nepieminēja Trampu, kura inaugurācija paredzēta 20.janvārī.

Tramps intervijā telekanāla CBS programmai “60 Minūtes” ir paziņojis, ka pēc viņa stāšanās amatā tiks izraidīti vai ieslodzīti cietumā trīs miljoni nelegālu imigrantu, kas izdarījuši noziegumus.

Tiek lēsts, ka ASV ir 11 vai 12 miljoni nelegālu imigrantu, kas lielākoties ir meksikāņu izcelsmes.

Tramps, pērn sākot savu vēlēšanu kampaņu, izraisīja meksikāņu sašutumu, nosaucot imigrantus no Meksikas par izvarotājiem un narkotiku tirgotājiem.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: ImigrantiMeksikaNelegāliMeksikāņi

youtube icon
Abonēt youtube