Šodien no plkst.11 Latvijas Bankas monētu rezervēšanas sistēmā būs iespējams rezervēt jauno piecu eiro kolekcijas monētu “Janis Rozentāls” ar krāsainu populārās gleznas “Princese ar pērtiķi” (1913) attēlu.

Vienas rezervācijas limits ir viena monēta, informē Latvijas Banka.

Gleznotājam Rozentālam (1866-1916) veltītā monēta tiks izlaista 23.novembrī, kad to varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, un Liepājā, Teātra ielā 3. Rīgā kases sāks darbu plkst.8, bet Liepājā – 8.30. Ja būs liels cilvēku pieplūdums, Latvijas Bankas ēkas Rīgā tiks atvērtas plkst.7, un uzreiz rindas regulatorā būs saņemami numuriņi.

Vienam pircējam būs iespēja iegādāties piecas monētas.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 130 eiro.

Monētas maksimālā tirāža ir 7000 eksemplāru. Šonedēļ pie pircējiem nonāks puse – ap 3500 – monētu, bet nākamās monētas pie pircējiem nonāks tuvāko mēnešu laikā.

Kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojusi Sandra Krastiņa, bet aversa plastisko veidojumu – Jānis Strupulis. Monētas aversā attēlota imitēta četros laukos sadalīta gleznas aizmugure ar Rozentāla paraksta faksimilu un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja zīmogu, bet reversā – Rozentāla gleznas “Princese ar pērtiķi” reprodukcija. Gleznā uz ornamentāla fona attēlota grezni tērpta jauna sieviete, kuras kreļļu virtenē ieķēries pērtiķītis.

Rozentāls bija viens no latviešu glezniecības pamatlicējiem un Baltijas mākslas modernizētājiem, kurš 19. un 20.gadsimta mijā latviešu profesionālo mākslu pietuvināja Eiropas līmenim. Šogad ar daudziem pasākumiem plaši tiek pieminēta izcilā mākslinieka 150 gadu jubileja.

Sudraba kolekcijas monēta ar krāsainu gleznas “Princese ar pērtiķi” attēlu ir Latvijas Bankas veltījums nozīmīgajam notikumam. Šī glezna ir viens no Rozentāla pazīstamākajiem darbiem un zīmīgākajām simbolisma un jūgendstila sintēzes liecībām Latvijas mākslas vēsturē.

Kolekcijas monētas “Janis Rozentāls” izlaišanas pasākums notiks 23.novembrī plkst.15 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Pasākumā piedalīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Latvijas Bankas monētu dizaina komisijas priekšsēdētāja vietnieks Laimonis Šēnbergs un monētas grafiskā dizaina autore Sandra Krastiņa.

 

Saistītās tēmas: kolekcijamonētaRozentāls

youtube icon
Abonēt youtube