Kvinoja ir viens no pasaules vispopulārākajiem veselīgajiem ēdieniem. Šis ir patiesi fascinējošs ēdiens, kuru ir vērts apskatīt tuvāk.

Kvinoja pārtikā tiek izmantota jau ļoti sen, tomēr savu popularitāti tā ieguvusi vien nesen. Šeit būs vispopulārākie iemesli, kādēļ kvinoja mūsu ķermenim ir tik nepieciešama:

1. Augsts šķiedrvielu avots

Kvinoja satur teju divreiz vairāk šķiedrvielu nekā citi graudaugi. Zināms, ka šķiedrvielas palīdz mazināt aizcietējumu veidošanos. Tāpat tās palīdz novērst dažādas sirds slimības, mazina augstu asinsspiedienu un diabētu. Šķiedrvielas samazina holesterīna līmeni un iespējamu hemoroīdu veidošanos, tāpat var palīdzēt mazināt svaru.

2. Magnija avots

Ar vienu kārtīgu kvinojas porciju iespējams uzņemt 1/3 daļu no visas magnija dienas devas. Tas ir iespaidīgs skaitlis, jo citi produkti satur tikai niecīgu daļu magnija. Palīdz novērst osteoporozi un sirds slimības, balansēt asinsspiedienu un palīdz pret diabētu.

3. Nesatur glutēnu

Ja kaut kādu iemeslu dēļ savā uzturā nelieto glutēna produktus, kvinoja ir domāta tev. Kvinoja nav grauds, bet sēkla, tādēļ tā nesatur glutēnu, līdz ar to droši lietojama uzturā.

4. Mangāna avots

Kvinoja satur daudz mangāna. Mangāns ir antioksidants, kas palīdz novērst mitohondriju veidošanos, kamēr tiek ražota enerģija, tāpat aizsargā sarkanās asins šūnas un citas šūnas, kuras tiek pakļautas brīvajiem radikāļiem.

5. Satur daudz vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu

Kvinojas saturā ir vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā jebkuros citos graudos. Tostarp tā satur iespaidīgi daudz B6 vitamīnu, tiamīnu, niacīnu, kāliju un riboflavīnu, kā arī tādas minerālvielas, kā varu, cinku, magniju un folātus. Kvinoja satur daudz dzelzs, kas veicina skābekļa plūsmu asinīs, piegādā skābekli muskuļiem un saglabā veselas mūsu sarkanās asins šūnas.

6. Olbaltumvielas

Bagāts olbaltumvielu avots. Kvinojas noslēpums slēpjas augstajā lizīna daudzumā, kas ir viena no aminoskābēm, kas kvinoju padara tikpat labu kā pienu, tikai tajā nav glutēna.

To var vārīt putrās, likt salātos vai jebkādi savādāk pievienot ēdienam. 🙂

Saistītās tēmas: kvinojaminerālvielasveselībavitamīni

youtube icon
Abonēt youtube