Gvatemalas, Salvadoras, Hondurasas un Meksikas ārlietu ministri pirmdien solījuši aizstāvēt migrantus, kas no viņu valstīm devušies uz ASV.

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps vēlēšanu kampaņas laikā solīja cīnīties ar nelegālo imigrāciju, tostarp uzceļot žogu uz ASV robežas ar Meksiku un deportējot miljoniem nelegālo imigrantu.

Meksikas ārlietu ministre Klaudija Ruisa-Masjeu paziņoja, ka ministri uzskata par nepieciešamu nomierināt savus tautiešus un atgādināt viņiem, ka valsts viņus aizstāvēs.

Ministre sacīja, ka valstis pastiprinās savu konsulāro klātbūtni vairākās ASV pilsētās un centīsies iegūt vietējo organizāciju un varasiestāžu atbalstu, lai aizstāvētu migrantu tiesības.

Gvatemalas ārlietu ministrs Karloss Rauls Moraless sacīja, ka viņu rīcības mērķis nav “nospiest panikas pogu”, bet bažām ir pamats.

Ministri arī paziņoja, ka vēlas vislabākās attiecības ar Trampu, kurš prezidenta amatā stāsies 20.janvārī.

“Ikvienam no mums ir pārliecība, apņemšanās un gatavība strādāt pie attiecību stiprināšanas ar Savienotajām Valstīm un tiesību garantijām mūsu tautiešiem,” paziņoja Salvadoras ārlietu ministrs Ugo Martiness.

Viņš lika saprast, ka Salvadora, Gvatemala, Hondurasa un Meksika turpinās darbu ar jauno ASV administrāciju pie projekta nabadzības un drošības jautājumu risināšanai, šādi cīnoties pret cēloņiem, kas ir migrācijas krīzes pamatā.

Trampa ideju par žoga celtniecību uz ASV un Meksikas robežas ministri nekomentēja.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, domājams, ka ASV dzīvo aptuveni seši miljoni imigrantu no Gvatemalas, Salvadoras un Hondurasas, un vairums no viņiem uzturas Savienotajās Valstīs nelegāli.

ASV dzīvojošo meksikāņu skaits ir sasniedzis 34 miljonus.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: LatīņamerikaMigranti

youtube icon
Abonēt youtube