Vai esi kārtīgs valsts pilsonis un cītīgi maksā nodokļus? Izskatās, ka drīz vien būs jāsāk strādāt cītīgāk, jo jauni likumi tuvākajā laikā paredz pilnu VSAOI samaksu pat tad, ja strādāsi nepilnas slodzes darbu. Portālā Manabalss.lv” tika iesniegta iniciatīva par pilna VSAOI nemaksāšanu nepilnas slodzes darbā, kurā plānots savākt 10 000 Latvijas iedzīvotāju parakstus, lai šo iniciatīvu iesniegtu Saeimā izskatīšanai un, ļoti cerams, atcelšanai.

Kāds ir iniciatīvas mērķis? Lasi tālāk:

“Ja pazīsti kādu, kurš strādā nepilnu slodzi vai ir mikrouzņēmuma darbinieks, iespējams, viņš nākamgad zaudēs darbu! Ir pieņemts likums, kas paredz, ka par katru strādājošo no nākamā gada 1. janvāra jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no Latvijā noteiktās minimālās algas ¾ apmērā, neatkarīgi no tā, vai darbinieks strādā pilnu slodzi vai 1 stundu mēnesī. Tas nozīmē, ka nodokļu slogs būtiski pieaugs, liekot darba devējiem izvēlēties – paturēt darbiniekus vai nē.

Ja likums 01.01.2017 stāsies spēkā, cilvēki zaudēs iespēju piepelnīties un palielināsies nelegālā nodarbinātība, tāpēc balso PAR lai līdz š.g. beigām grozītu likumus, paredzot: 1) ka uz tiem cilvēkiem, kuri vienā vai vairākās darbavietās kopā nomaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vismaz no minimālās algas, šie noteikumi neattiecās, 2) būtiski vairāk izņēmumus likuma nepiemērošanai tajos gadījumos, kad cilvēkiem tā ir vienīgā darba vieta, piemēram, cilvēkiem pirms pensijas vecumā, māmiņām u.c.

Nepilna laika darbs ir nepieciešams daudzos gadījumos: 1) uzņēmējam t.s. “pīķa stundās”, 2) uzņēmējam izbraukuma tirdzniecībā, 3) uzņēmējam, ja biznesa specifikas vai reģiona dēļ pilna laika darbinieki vispār nav nepieciešami, 4) darbiniekam kā iespēja brīvajā laika piepelnīties blakus citiem darbiem, 5) darbiniekam kā iespēja brīvajā laikā piepelnīties, ja pamatā laiks ir aizņemts citādi, piemēram, audzinot bērnus, un tamlīdzīgi.”

Izplati informāciju tālāk, lai iniciatīva izdotos! Parakstīt iniciatīvu tu vari Šeit.

Saistītās tēmas: IniciatīvaLikumiVSAOI

youtube icon
Abonēt youtube