Pēdējo četru dienu laikā nemiernieku kontrolētos Alepo austrumus pametuši vairāk nekā 50 000 cilvēku, trešdien paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija “Sīrijas Cilvēktiesību observatorija” (“Syrian Observatory for Human Rights”, SOHR).

SOHR atklāja, ka 20 000 cilvēku aizbēguši uz pilsētas rietumiem, kurus kontrolē Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki, bet vēl 30 000 cilvēku devušies uz kurdu spēku kontrolētajiem pilsētas rajoniem.

Sīrijas režīma spēki divu nedēļu laikā ieņēmuši gandrīz trešo daļu nemiernieku kontrolētās teritorijas Alepo austrumos.

Valdība paziņojusi, ka atvērti koridori, pa kuriem uz pilsētas rietumiem var doties civiliedzīvotāji, kā arī tie nemiernieki, kas vēlas padoties. Valdība arī vaino nemierniekus par centieniem novērst iedzīvotāju aiziešanu.

Daudzi Alepo iedzīvotāji izlēmuši doties uz pilsētas rajoniem, kurus kontrolē kurdu spēki, kas oficiāli nav ne režīma, ne opozīcijas nemiernieku sabiedrotie.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012.gadā, bet 22.septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums “Al Nusra”.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Alepobēgļi

youtube icon
Abonēt youtube