Valsts policija savā oficiālajā Facebook profilā informē, ka ir  pabeigts izmeklēšanas kriminālprocess par Eiropas Savienībā (ES) zagtu luksusa klases automašīnu izvešanu caur Latviju uz Tadžikistānu.

Kopumā pārtverti 20 ekskluzīvi transportlīdzekļi, ko organizētā noziedzīgā grupa ilgākā laika posmā, sākot jau no 2014. gada, mēģinājusi caur Latviju nogādāt Tadžikistānā. Nodarījumā par aizdomās turētām atzītas trīs personas. Lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Sākotnēji aizdomas par iespējams zagtu luksusa klases automašīnu izvešanu no Latvijas radās muitas darbiniekiem, kad, pārbaudot vilciena kravu un attiecīgās kravas pārvadājumu dokumentāciju, konstatētas nesakritības. Policijai pārbaudot izvešanai paredzētos transportlīdzekļus, atklājās, ka patiesi vairāki no tiem ir zagti.

Uzsākot izmeklēšanu, Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvalde sadarbībā ar Muitas kriminālpārvaldi un Latvijas Robežsardzi noskaidroja, ka 2014. gadā organizēta noziedzīga grupa apvienojusies, lai nogādātu uz Tadžikistānu tālākai realizācijai Eiropas Savienībā (ES) zagtās automašīnas.

Pēc Valsts policijas rīcībā esošās informācijas, noziedzīgā grupa viltojusi dokumentus, lai zagtās automašīnas varētu eksportēt. Viens no aizdomās turētajiem – 1981. gadā dzimušais grupas dalībnieks – organizēja zagto automašīnu atvešanu no Lietuvas uz Latviju, lai tālāk, izmantojot dzelzceļu, tās nogādātu Tadžikistānā. Tādā veidā noziedzīgā grupa, sākot jau no 2014. gada, transportējusi vismaz 20 luksusa klases Audi, Mersedes Benz, BMW, Honda, Toyota Corolla Verso, Toyota Land Cruiser un Lexus markas automašīnas, kuras kravas pārbaužu laikā “pārķertas” un pēcāk nodotas to likumīgajiem īpašniekiem.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Māris Priednieks atzīst, ka no Latvijas teritorijas šobrīd vairs netiek komplektētas zagtās automašīnas izvešanai pa dzelzceļu: “Šis nav pirmais gadījums, kad personas, izmantojot dzelzceļu, mēģinājušas Tadžikistānā nogādāt zagtas luksusa klases automašīnas, taču jāsaka, kopš nācām uz pēdām šai noziedzīgajai grupai 2016. gada sākumā, vairs neesam saskārušies ar tāda veida zagto transportlīdzekļu pārvietošanu. Ir pāragri apgalvot, ka esam aizvēruši būtisku zagto transportlīdzekļu ceļu uz austrumu valstīm, tomēr noteikti varam secināt, ka esam vājinājuši noziedznieku izveidoto shēmu zagto automašīnu transportēšanā.”

Kriminālprocesā par aizdomās turētām tika atzītas trīs personas – 1946. un 1981. g.dzimuši vīrieši pēc Krimināllikuma 275. panta otrās daļas par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un viltota dokumenta, zīmoga un spiedoga realizēšanu un izmantošanu, ja tas darīts mantkārīgā nolūkā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, vai ar likumu aizsargātām personas interesēm. Par šādu pārkāpumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat abi vīrieši un vēl viens – 1969. gadā dzimis vīrietis tiek turēti aizdomās pēc Krimināllikuma 314. panta trešās daļas par noziedzīgā kārtā iegūtas mantas iegādāšanos un realizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu nodarījumu personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Foto: ilustratīva nozīme

youtube icon
Abonēt youtube