Vai tu esi aizdomājies, ar ko iestiprinās kosmonauti, dodoties misijās? Kā un kāpēc tiek veidots īpašs alus un delikateses? AdMe.ru noskaidroja, kas tad īsti ir astronautu ēdiens un kā astronautus pārsteidz labākie šefpavāri pasaulē.

Krievija

Biruliovska eksperimentālā rūpnīca – vienīgais oficiālais Krievijas astronautu pārtikas ražotājs. Pirmo ēdienu kosmosā nobaudīja Jurijs Gagarins. Viņa tipiskās brokastis bija trīs 160 gramus ietilpīgas tūbiņas – divas ar gaļu un viena ar šokolādi. Šodien Krievijas astronauti brokastīs ēd putras un biezpienu. Šo biezpienu ir pat iecienījuši citu valstu astronauti. Krievijas kosmosa kuģos nav mikroviļņu krāsns vai ledusskapja, kas sarežģī pārtikas pagatavošanu un ēdienkartes dažādību. Biezpiens, zupa, gaļas biezenis un gaļas mērce – lūk, kas atrodas krievu kosmonautu ēdienkartes augšgalā. Ēdot kosmosā, svarīgi ir, lai ēdiens būtu viegls, ērti pagatavojams un aiz sevis neatstāj atkritumus. Krievija arī nekad neaizmirst par košļājamo gumiju, lai izvairītos no zobakmens.

https://www.instagram.com/p/BFWGoPKKkNk/

https://www.instagram.com/p/1p5zoSHOtT/

ASV

Lai amerikāņu ēdiens būtu ēdams un pat garšīgs, tam vienkārši nepieciešams pievienot ūdeni. Lielākā daļa amerikāņu pārtikas produktu atrodas vakuuma iepakojumos. Tos ir lētāk transportēt, vieglāk uzsildīt mikroviļņu krāsnī, un tie ir viegli uzglabājami ledusskapī. Pateicoties vakuuma iepakojumam, pārtika kosmosā saglabā visas savas derīgās īpašības un vitamīnus. Kosmonauti var būt pārliecināti, ka patērēs pārtiku, kas ir bagāta ar kalciju. Amerikāņi kosmosā arī iecienījuši arī jogurtu ar ogām un persikiem. NASA kosmonauti var lūgt ēdienkartei pievienot iecienītākos ēdienus un dzērienus, kas tiek pārdoti parastos veikalos. Galvenais, lai pārtika nav drūpoša, bet viegli iepakojama un transportējama.

https://www.instagram.com/p/BMcQ36OlV7R/

https://www.instagram.com/p/BNjFcFvBxV-/

https://www.instagram.com/p/65eO_FgXvZ/

Itālija

Nosūtot kosmonautus uz kosmisko staciju, Eiropas kosmosa aģentūra itāliešiem izveido īpašu ēdienkarti, kas sastāv no nacionālās virtuves ēdieniem. Daudzus gadus kosmonauti lūdzās, lai šķīstošā kafija tiek nomainīta pret kaut ko gardu. Situāciju izmainīja tieši itāļi, kuri izstrādāja īpašu kafijas automātu, kas paredzēts lietošanai bezsvara stāvoklī. Vieni no iemīļotākajiem itāļu gardumiem ir olīvas, kaltēti tomāti, fetučini makaroni ar mērci un risoto.

Koreja

Kimchi – Korejas firmas ēdiens. Tie ir skābēti kāposti ar sarkano papriku, sīpoliem, ķiplokiem un ingveru. Viena no Korejas kosmisko ēdienu atšķirībām ir konsistence. Sausas un saldētas pārtikas vietā korejieši ēdienu veido biezas zupas, biezeņu, vai mērces veidā. Korejieši uzskata, ka ir svarīgi izbaudīt maksimāli labu garšu, jo bezsvara stāvoklī cilvēks daļēji pazaudē garšas un smaržas sajūtu, kas ļoti ietekmē pārtikas uztveri.

Japāna

Japāņu kosmonauti pārsvarā uzturā lieto nūdeles. Viens no populārākajiem ēdieniem, protams, ir arī suši, nūdeles, želeja un rīsu bumbiņas. Diezgan pieticīgi, salīdzinot ar citu valstu ēdienkarti. Mērces, tai skaitā majonēze japāņiem līdzi ir vairumā. Zinātniekiem bija smagi jāstrādā, lai izveidotu nūdeles, kas perfekti atbilstu kosmosa apstākļiem. Tās ir elastīgākas, nedaudz biezākas un ar bagātīgāku garšu. Augļu biezenis no āboliem, burkāniem un citrusaugļiem – viens no augstas kvalitātes dabīgajiem vitamīnu avotiem. Japāņu kosmonautu desertā ir iekļauti žāvēti augļi un konfektes.

Saistītās tēmas: KosmonautiPārtikaValstis

youtube icon
Abonēt youtube