Foto: Pexels

Eiropas Komisija (EK) atceļ pārtikas importa ierobežojumus, kas bija noteikti pēc Fukušimā notikušās kodolavārijas, ceturtdien, 13. jūlijā, Eiropas Savienības (ES) un Japānas samitā  paziņojusi komisijas priekšsēdētāja fon der Leiena.

Ierobežojumu atcelšana kļuvusi iespējama, pateicoties Japānas iestāžu un dalībvalstu veiktajiem pārtikas kontroles pasākumiem, kas devuši pozitīvus rezultātus, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Neilgi pēc šīs avārijas ES veica pasākumus, kas bija nepieciešami, lai aizsargātu cilvēka veselību pret iespējamu radioaktīvo piesārņojumu, ko varētu izraisīt pārtika un barība, kas importēta no Japānas, un noteica rūpīgas pirmseksporta pārbaudes attiecībā uz pārtikas produktu radioaktivitāti.

Kopš 2011.gada, kad šie ierobežojumi tika pieņemti, Komisija katru otro gadu šos pasākumus ir pārskatījusi un līdz ar risku samazināšanos tos pakāpeniski atvieglojusi. Pēdējo reizi tie tika pārskatīti 2021.gada septembrī, kad tika noteikts, ka pirmseksporta pārbaudes ierobežojumi attiecināmi tikai uz savvaļas sēnēm, dažām zivju sugām un savvaļas ēdamajiem augiem.

Kopš 2011.gada jūnija pārtikas importam ES ir noteikts stingrs maksimāli pieļaujamais līmenis – 100 Bq/kg. Šāds līmenis vienmēr ticis pilnībā ievērots, tādējādi apliecinot Japānas kontroles un uzraudzības sistēmu efektivitāti.

Tagad, kad ierobežojumi ir pilnībā atcelti, tomēr ir svarīgi, lai Japānas valdība turpinātu uzraudzīt radioaktivitātes rašanos pašā Japānā. Jo īpaši ir jākontrolē radioaktivitāte zivīs, zivsaimniecības produktos un jūras aļģēs, kas tiek iegūtas netālu no piesārņotā dzesēšanas ūdens izplūšanas vietas. Rūpīgi jāseko tam, lai pārliecinātos, ka tajās nav radionuklīdu un tritija. Turklāt ir svarīgi, lai Japānas valdība visus rezultātus darītu publiski pieejamus.

Veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu komentē: “Eiropas Savienībā spēkā esošie pārtikas drošuma standarti ir vieni no stingrākajiem pasaulē, un mūsu darba galvenā prioritāte ir šādus standartus saglabāt. Tāpēc pēc Japānas iestāžu rūpīgā darba un ciešās sadarbības ar mūsu ekspertiem, kas īstenota pēdējo gadu laikā, tagad ierobežojumus, kas bija noteikti pārtikas importam no Fukušimas, varam atcelt. Pēdējos gados veikto kontroles pasākumu pozitīvie rezultāti apliecina Japānas partneru stingro apņemšanos un sadarbību, un esmu sevišķi pateicīga visiem, kas to darījuši iespējamu.”

Lasiet arī: VIDEO | Olena Zelenska «uzmet lūpu» par to, ka vīrs sabučo Lietuvas pirmo lēdiju

Regulu, ar ko atceļ ierobežojumus, apstiprināja dalībvalstis un pieņēma Komisija.

Saistītās tēmas: FukušimaimportsPārtika

youtube icon
Abonēt youtube