Perfektas tējas pagatavošana nav nekāda īpašā māksla, tas tiesa. Lai arī ikreiz, gatavojot krūzi tējas, tu izmanto vienu un to pašu tehniku, tai tomēr ir liela nozīme, kā šī tēja garšos un vai tā sniegs visu to, ko tā spēj.

Šobrīd veikalos nopērkami neskaitāmi tējas veidi, ir dažādas garšas, krāsas un noteikti ietekmē veselību. Bet tu tiešām esi pārliecināts, ka tēja, ko šobrīd gatavo, tiešām sniedz tev visus iespējamos labumus?

Jā, tas, vai tēja uzlabot tavu veselību, noskaņojumu vai sniegs mundrumu, ir atkarīgs no tā, kā šī tēja tiek pagatavota. Jāteic, daļa no mums nedz zina, kā tas jādara, nedz arī tam pievērš uzmanību. Svarīgi saprast, ka nepareizas tējas pagatavošanas rezultātā tiek zaudētas uzturvielas, kas mums nepieciešamas.

Tādēļ šeit būs padomi, kā pareizi pagatavot tēju, lai tā mums sniegtu pēc iespējas labākus rezultātus.

Uzkarsē ūdeni

Pats galvenais, lai tēja būtu perfekta, ir ūdens. Nav nozīmes, kur sildi ūdeni – katliņā vai tējkannā, svarīgi, lai tas pirms liešanas krūzē ir burbuļojoši karsts. Tādā veidā no tējas tiek izsūkts viss labais, kas tajā ir iekšā un nonāk ūdenī. Ja no tējas lapām izdalās krāsa, tātad ūdens temperatūra bijusi īstā.

Izmanto tēja sietiņu

Izvairies no tējām maisiņos. Tēja tajos vairs nav svaiga un zaudē savu uzturvērtību. Tādēļ izvēlies beramo tēju (pašu lasītas pļavā vai nopirktas veikalā). Liec to sietiņā, sietiņu krūzē un pēc tam pārlej ar ūdeni.

Ļauj tējai ievilkties

Pēc tam, kad esi tējas sietiņu pārlējis ar ūdeni un piepildījis krūzi, noslēdz krūzi ar vāciņu. Šis solis ir ļoti būtisks, jo šajā procesā no tējas iztvaiko eļļas. Ja krūze ir noslēgta, šīs eļļas paliek tējā, dodot vislabāko efektu. Ievilkšanās laiks atšķiras no tējas. Beramajām tējām šis laiks var būt līdz pat 10 minūtēm, tējām maisiņos no 5 līdz 7 minūtēm. Ja tējai izmanto kaltētas mizas, zālītes vai ogas, mērcēšanas/ievilkšanās laiks ir līdz pat 20 minūtēm.

Izspied tēju

Ja izmanto tējas maisiņus, pārliecinies, kas no tā izspied visu iespējamo šķidrumu un garšas. Ja izmanto beramo tēju, izmantojot karoti, tos pret sietiņu nosusini, izspiežot visu šķidrumu no lapām.

Ja vēlies – pievieno kaut ko saldu

Tavas tējas garša būs atkarīga no tā, kādus saldinātājus liksi klāt. Vari izmantot medu, kļavu sīrupu, stēviju vai vienkārši cukuru. Medus ir vislabākais veids, kā saldināt tēju.
Ja vēlies, melnajai tējai vari pievieno pienu.

Tējas daudzums

Vienai tējas tasei pietiks ar nepilnu tējkaroti beramās tējas. Ja vēlies stiprāku tēju, izvēlies pilnu tējkaroti. Ja tev patīk tēja paciņās, divām tējas krūzēm pietiks ar vienu maisiņu (tad tēja būs ar vieglu garšu), ja tev patīk stipra, izteikta tēja, vienai krūzei izmanto vienu tējas maisiņu.

Mērcēšanās laiks

Melnā tēja: 3-5 minūtes
Piparmētru tēja: 1-3 minūtes
Kumelīšu tēja: 2-3 minūtes
Zaļā tēja: 2 minūtes
Augļu tēja: 4-5 minūtes
Baltā tēja: 1-3 minūtes
Dzeltenā tēja: 1-2 minūtes
Hibisku tēja: 4-5 minūtes
Jasmīnu tēja: 3-4 minūtes
Fenheļa tēja: 5-6 minūtes
Ingvera tēja: 4-5 minūtes

Saistītās tēmas: tējatējas pagatavošanazaļā tēja

youtube icon
Abonēt youtube