Jau otro gadu pēc kārtas Latvijas mērogā norisinās karjeras izvēles atbalsta kampaņa “Mācies būvniecību”, lai pievērstu jauniešu uzmanību būvnozarei un rosinātu vēlmi studēt inženierzinātnes. Kampaņas mērķis ir papildināt informatīvo telpu ar labas prakses piemēriem karjeras veidošanā būvnozarē, popularizēt mācības koledžās un studiju iespējas augstskolās, kā arī iedvesmot jauniešus darbam būvniecības nozarē.

Kampaņu veido trīs sadaļas: būvniecības nozares speciālistu atraktīvi stāstījumi bukletā “Aizraujoša profesija – būvnieks”; profesionāļu viesošanās skolās, sarunājoties ar skolēnu auditoriju par būvniecību – ikdienas norisēm un saņemto gandarījumu; skolēnu viesošanās labākajos Latvijas būvobjektos – jaunbūvēs, vēsturiskajās ēkās, inženierbūvēs u.c.

“Ar šo kampaņu vēlamies jauniešiem praktiski parādīt, cik aizraujošas un interesantas ir būvniecības nozares profesijas, rādot viņiem ceļu uz nākotnes karjeru un personīgo izaugsmi,” stāsta kampaņas organizatores, biedrības “Building Design and Construction Council” valdes locekles Agrita Lūse un Gunita Jansone.

Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktores vietniece Inta Šusta aicina skolēnus izkāpt no komforta zonas, atvērt prātu, acis un ausis: “Šī kampaņa ļauj labāk izprast visu būvniecības procesu dažādos veidos. Dari, mācies, iegūsti labu izglītību, un visas durvis Tev būs atvērtas, jo viss ir tikai sācies!”

“Būvnieks kā profesija ir ļoti nepieciešama, jo tajā var redzēt visu interesanto procesu no pašas projektēšanas līdz pat reālajam darbam. Šīs profesijas lielākais pluss ir tieši tas, ka uzreiz ir iespēja redzēt arī rezultātu,” saka Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

“Milzīgs paldies organizatoriem un visiem dalībniekiem par šo kampaņu! Man tiešām žēl, ka laikā, kad es mācījos, nebija šādas kampaņas, jo tad jau laikus būtu sapratis, par ko mācīties,” stāsta Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs Pēteris Druķis.

Būvkompānijas “RERE GRUPA” projektu vadītājs Dainis Učelnieks ir pārliecināts: “Ļoti svarīgi ir parādīt skolēniem, kāda ir pati būvniecība, un ļaut viņiem izprast iekšējo virtuvi, pirms tiek pieņemts lēmums, kur tālāk mācīties un par ko kļūt nākotnē.”

“Esmu sācis savu karjeru kā vienkāršs palīgstrādnieks, un tas ļāvis man izprast to, kā viss process norisinās no pašiem pamatiem. Ja vēlaties iegūt iztiku savai dzīvei un būt droši, ka jūsu darbs būs daudzpusīgs, tad noteikti ir vērts apdomāt, kā iegūt šo profesiju,” skolēnus mudina būvuzņēmuma “Velve” valdes priekšsēdētājs Ainārs Leitēns.

Skolēni jau iepazinušies ar Rīgas Domu, Sv. Marijas Magdalēnas un Sv. Jāņa baznīcas sarežģītajiem restaurācijas darbiem, kā arī bijuši ekskursijā uz jauno Saeimas ēku Jēkaba ielā, kas no bijušās bibliotēkas rekonstruēta par konferenču un sanāksmju ēku, un iepazinušies ar komplicētajiem pamatu izbūves darbiem topošajā augstceltnē Raņķa dambī. Tuvākajā laikā būvniecības profesionāļi viesosies Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, Rīgas Vakara ģimnāzijā, un skolēni tiks aicināti ekskursijā uz ilgtspējīgi būvēto biroju ēku “Place Eleven”.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: BūvniekiMācies būvniecībuSkolnieki

youtube icon
Abonēt youtube