Latvijas simtgades svētku Rīgas programmā dažādi koncerti, pasākumi un projekti būs strukturēti tematiskajās sadaļās – kultūra, izglītība un jaunatne, sports, būvniecība, pilsētvide, tūrisms un informācija.

Kā šodien preses konferencē par Latvijas simtgades svinībām Rīgā pastāstīja galvaspilsētas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite, Latvijas simtgades Rīgas programma veidota ciešā sasaistē ar Kultūras ministrijas (KM) izstrādātajiem pamatnosacījumiem.

Rīgas programmā saglabāts KM Latvijas simtgades svinību tematiskais strukturējums – Latvijas ciltstēvi un ciltsmātes, valstiskuma veidošanās ceļi, draugi un kaimiņi, Latvijas rotāšana un dāvanu gatavošana, kā arī Latvijas dzimšanas diena un dāvanu pasniegšana.

Šmite teica, ka Rīgas programmu veidoja liels skaits iesaistīto Rīgas domes darbinieku un nevalstisko organizāciju pārstāvju. Patlaban Rīgas programmā ir iekļauti 99 projekti, taču simtgades svētku programma ir atvērta, divas reizes gadā tā tiks aktualizēta un papildināta.

Kultūras sadaļā viens no lielākajiem notikumiem būs orķestra “Rīga” Latvijas simtgadei veltītais festivāls “Trīs zvaigznes”, kas norisināsies no 2017.gada līdz 2019.gadam. Festivālā šogad paredzēti trīs koncerti – 11.novembrī Rīgas domā, 16.novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un 19.novembrī VEF Kultūras pilī.

Tāpat kultūras programmā paredzēts apkaimju projekts “Radošie stropi Rīgai – Latvijai”, Rīgas koru koncerts “Sadzirdi Latviju 100 minūtēs”, brīvības ielas programma “Brīvības ceļš” un citi pasākumi.

Sadaļā “Izglītība un jaunatne” paredzēti koncerti, mācību stundas, simtgades tematikai veltīti konkursi, kā arī izstāde “100 grāmatas bērniem”, savukārt sporta pasākumu programmā norisināsies dažādas sacensības, tiks veidota basketbola slavas aleja, kā arī norisināsies citi pasākumi.

Tūrisma programmā paredzēts īstenot projektu “100.autobuss” – simtgades maršruts, kas sevī ietvers nozīmīgas vietas Latvijas vēsturē -, literārās un vēsturiskās pastaigas, projekts “100 veselīgas maltītes” un citi projekti, kas popularizēs dažādas Latvijai nozīmīgas vietas un cilvēkus.

Vienlaikus Šmite norādīja, ka par godu Latvijas simtgades svētkiem plānots izveidot arī īpašu svētku dizainu e-taloniem, kā arī godināt simtgadniekus un Rīgas jaundzimušos.

Orķestra “Rīga” direktore Ilona Breģe atgādināja, ka pēc dažām dienām, 26.janvārī, Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē norisināsies Latvijas simtgadei veltītā festivāla “Trīs zvaigznes” ieskaņas koncerts “Laikiem pāri”, kurā skanēs Latvijā simts gadu laikā sacerēta mūzika. Ar koncertu sākas arī Latvijas simtgadei veltīto pasākumu programma Rīgā.

Koncertā “Laikiem pāri” piedalīsies maestro Raimonds Pauls, solisti Dināra Rudāne, Dita Lūriņa, Ilona Bagele, Daumants Kalniņš, Oskars Petrauskis, orķestris “Rīga” un diriģents Valdis Butāns, kā arī vokālā grupa “Framest”. Koncerta režisore ir Ināra Slucka, scenogrāfs – Aigars Ozoliņš.

Jau ziņots, ka Latvijas simtgades svinību Rīgas programmai priekšlikumus iesniedza 34 Rīgas domes institūcijas, kā arī vairākas sabiedriskās organizācijas un aktīvie rīdzinieki, bet iesniegtos projektus apkopoja un strukturēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Latvijas valsts simtgades programmā Rīgas pilsētā līdz 30.novembrim bija apstiprināti 99 projekti, iedzīvotāju forumā “Rīga dimd – iedzīvotāji runā, domā, dara!”, pastāstīja Šmite.

Saistītās tēmas: LatvijaPasākumisimtgadeTematiski

youtube icon
Abonēt youtube