Ziemeļkorejas režīms atrodas uz ceļa, kas nenovēršami novedīs pie tā kraha, vienlaikus vilšanās tautā arvien pieaug, tomēr režīma kodolambīcijas paliek nemainīgas, trešdien sacīja augsta ranga ziemeļkorejiešu pārbēdzējs.

“Esmu pārliecināts un varu teikt, ka Kima Čenuna dienas ir skaitītas,” sacīja Ziemeļkorejas vēstnieka Lielbritānijā bijušais vietnieks Thē Jonho, kurš augustā pameta amatu un lūdza patvērumu Rietumos.

Arvien vairāk ziemeļkorejiešu novērsīsies no režīma, jo Ziemeļkoreja “atrodas uz lejupejoša ceļa”, pirmajā preses konferencē ārzemju korespondentiem sacīja bijušais Phenjanas diplomāts.

“Elite griež muguru” diktatoram Kimam Čenunam, bet “tradicionālās Ziemeļkorejas sistēmas sairst”, viņš piebilda.

Thē ir viena no augstākajām Phenjanas amatpersonām, kas pārbēgusi pēdējos gados.

Par režīmu Thē sākušas raisīties šaubas, kad viņam kā diplomātam kļuva pieejama informācija no ārējiem avotiem. Vilšanās pārvērtās par izmisumu, kad Kims Čenuns izvērsa tīrīšanas amatpersonu vidū.

Phenjanas diplomātiem, dodoties darbā uz ārzemēm, parasti viens no bērniem ir jāatstāj Ziemeļkorejā, tomēr Thē izdevās izvest abus dēlus, ar to atvieglojot pārbēgšanu.

“Ziemeļkorejas režīms neģēlīgi izmanto mīlestību starp vecākiem un bērniem, lai kontrolētu ziemeļkorejiešu diplomātus,” sacīja Thē.

Jau pēc Thē pārbēgšanas Phenjana viņus apsūdzēja valsts līdzekļu izlaupīšanā, mazgadīgā izvarošanā un spiegošanā Dienvidkorejas labā.

Thē arī sacīja, ka Kims Čenuns gatavojas līdz šā gada beigām “pabeigt” kodolprogrammu, izmantojot varas maiņu ASV un Dienvidkorejā.

“Vienīgais veids, kā atrisināt Ziemeļkorejas kodoldraudu jautājumu, ir Kima Čenuna režīma likvidēšana,” viņš sacīja.

Thē arī aicināja turpināt sankciju režīmu, izplatīt Ziemeļkorejā ārējo informāciju un mudināt tās pilsoņus uz “tautas sacelšanos”.

Ziemeļkorejā īstenotas dažas ekonomiskās reformas, bet “tiem, kas atrodas barības ķēdes zemākajos posmos, dzīve kļūst arvien smagāka”.

Agrāk “neiedomājamas” neapmierinātības un kritikas izpausmes kļūst arvien biežākas, atzina Thē.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Kim ČenunsZiemeļkoreja

youtube icon
Abonēt youtube