Lai gan šie abi vārdi tiek lietoti kā sinonīmi, starp sajūtām un emocijām pastāv visai izteikta atšķirība, kas ir pat ļoti svarīga, jo šo abu vārdu izprašana tev var palīdzēt mainīt “neveselīgu” uzvedību un atrast vairāk prieka un laimes tavā dzīvē. Sajūtas un emocijas ir  vienas un tās pašas monētas divas puses, bet tajā pašā laikā pilnīgi atšķirīgas pēc zīmējuma.

Kas ir emocijas?

Emocijas ir zemākā līmeņa atbildes, kas atrodas smadzeņu subkortikālajos reģionos un amigdalā (atbild par atmiņas procesiem), radot organismā bioķīmiskas reakcijas, kas izmaina cilvēka fizisko stāvokli. Tie sākotnēji palīdzēja mūsu sugai izdzīvot, ražojot ātru reakciju uz draudiem, atlīdzību un visu, kas ar to saistīts. Emocionālās reakcijas kodē mūsu gēnus, lai arī individuāli šīs reakcijas nedaudz atšķiras, kopumā cilvēkiem un dzīvniekiem tās ir līdzīgas. Piemēram, tu smaidi, jo esi priecīgs, bet tavs suns vicina asti.

Kas ir sajūtas?

Sajūtas, kas rodas smadzeņu neokortikālajos reģionos, ir mentāla asociācija un reakcija uz emocijām, un šīs sajūtas parasti ietekmē personīgā pieredze, uzskati un atmiņa. Sajūtas ir garīgais portretējums, kas izdalās ķermenī, kad rodas emocijas. Tas ir kā blakusprodukts, ko uztver smadzenes, lai piešķirtu jēgu cilvēka emocijām. Sajūtas ir nākamā lieta, kas notiek, kad tiek piedzīvotas emocijas. Parasti tas notiek zemapziņā, ko nevar precīzi definēt vai izmērīt.

Tomēr viss var notikt arī otrādi. Piemēram, domājot par kaut ko biedējošu, tevī var rasties nepatīkamas emocijas. Lai gan atsevišķas emocijas ir īslaicīgas, sajūtas, kas uzjundī šīs emocijas, dzīves laikā var augt un atkal izraisīt arvien jaunas emocijas. Tas cilvēka dzīvi padara par nebeidzamu sāpīgu un mulsinošu emociju ciklu, ko rada negatīvas sajūtas, bet šīs sajūtas atkal izraisa jaunas emocijas pat bez cilvēkam saprotama iemesla. Vienkāršākiem vārdiem sakot, tas nebeidzas un turpinās mūžīgi.

Cilvēka emocijas un sajūtas spēlē ļoti spēcīgu lomu, atsaucoties uz to, kā cilvēks pieredz un mijiedarbojas uz pasauli. Tie ir virzītājspēki, kas rada dažāda veida uzvedību – noderīgu un arī nelietderīgu.

Kā izmantot šo atšķirību, lai dzīvē vairotu labo?

Izprotot atšķirību starp sajūtu un emociju apzināšanos, nosakot, kas ir cēlonis un tā sakne, ir iespējams virzīt apzinātas domas, kam seko apzinātas darbības. Tā cilvēks var izvēlēties, kurām no emocijām sekot, kādu pieredzi gūt dzīvē un uz kuru pusi virzīt savu enerģiju un domas. Būt spējīgam to panākt nozīmē atbildēt un reaģēt uz sajūtām un emocijām, kas dzīvē var sniegt mieru un pozitīvu pieredzi, izvairoties no haosa domās un personīgajā dzīvē.

Tomēr, apzinoties savas emocijas un sajūtas, kā arī atšķirību starp tām, nevajag iedomāties, ka dzīve kļūs par krāsainu varavīksni un košu tauriņu ieleju. Vienkārša pārliecība mainīt savu domāšanu un uzvedību palīdzēs tev dzīvē atrast pareizo balansu starp sevi un pasauli, neatkarīgi no tā, kas notiek apkārt. Pietiek ar savu pārliecību un turēšanos pie mērķiem, kas virza tevi uz priekšu, nevis atpakaļ.


Avots: thebestbrainpossible.com

Saistītās tēmas: AtšķirībaemocijasSajūtasSmadzenes

youtube icon
Abonēt youtube