Polijas premjerministre Beata Šidlo ceturtdien izslēdza iespēju, ka ASV tiktu atļauts izveidot Polijā jaunus Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenos cietumus, ja ASV prezidents Donalds atjaunotu tā sauktos CIP “melnos objektus” ārvalstīs.

Atbildot uz jautājumu, vai Varšava apsvērtu šādu objektu ierīkošanu Polijas teritorijā, Šidlo sacīja, ka “nav ne šāda priekšlikuma, ne vietas” šī jautājuma apspriešanai, un piebilda: “Protams, nē”.

Tuvas ASV sabiedrotās NATO sastāvā Polija un Lietuva nav oficiāli atzinušas, ka to teritorijā tika izveidoti slepeni CIP ieslodzījuma centri aizdomās turētajiem pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem Ņujorkā.

Lai gan Polijas konstitūcija aizliedz spīdzināšanu, tās bijušais prezidents Aleksandrs Kvasņevskis 2014.gadā publiski atzina, ka Polijā atradies slepens CIP cietums, kur saskaņā ar ASV Senāta ziņojumu tikuši spīdzināti par dalību “Al Qaeda” aizdomās turētie.

Tramps trešdien pauda uzskatu, ka pastiprinātas pratināšanas metodes, kas nosodītas kā spīdzināšana un tagad ir aizliegtas ar likumu, “noteikti” darbojas, bet viņš atstāj CIP un Pentagona vadītāju ziņā to, vai šīs metodes būtu atjaunojamas.

ASV mediji trešdien ziņoja, ka Trampa administrācija var apsvērt CIP “melno objektu” cietumu atjaunošanu ārvalstīs.

Iepriekš bija ziņots, ka CIP slepenie cietumi bijuši arī Afganistānā, Rumānijā un Taizemē.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: Beata ŠidloCietumiCIP

youtube icon
Abonēt youtube