Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems pirmdien sīriešu bēgļus aicināja atgriezties dzimtenē, vēsta Damaskas oficiālā ziņu aģentūra SANA.

Muallems “no jauna pauda valdības aicinājumu Sīrijas bēgļiem, kas mitinās kaimiņvalstīs, atgriezties savā valstī”, ziņo SANA.

Ministrs, tiekoties ar ANO augsto bēgļu komisāru Filipo Grandi, “uzsvēris, ka valsts ir gatava viņus uzņemt un garantēt viņiem cienījamu dzīvi”.

Turcija ir uzņēmusi 2,7 miljonus sīriešu bēgļu, Libāna – vairāk nekā divus miljonus, Jordānija – 655 000, Irāka – 228 000, bet Ēģipte – 115 000, liecina ANO dati.

23. un 24.janvārī Astanā notika Krievijas un Turcijas organizētās miera sarunas starp Sīrijas valdības un opozīcijas grupējumu pārstāvjiem.

Sarunu noslēgumā Krievijas, Irānas un Turcijas pārstāvji apsolīja izveidot trīspusēju mehānismu Sīrijas pamiera uzraudzīšanai.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku.

Saistītās tēmas: bēgļiDzimteneMinistrsSīrija

youtube icon
Abonēt youtube