Laika posmi, kad ASV skolās un universitātēs biežāk notiek apšaudes, sakrīt ar ekonomiskās nedrošības periodiem, pirmdien apliecināja pētnieki, sniedzot daļēju izskaidrojumu grūti aptveramajam fenomenam.

Ilinoisas štata pētnieki apkopojuši statistiku par apšaudēm skolās, universitātēs un koledžās no 1993. līdz 2013.gadam un salīdzinājuši to ar šī paša perioda datiem par bezdarbu un citiem ekonomiskajiem rādītājiem.

Ekonomisko grūtību laikā apšaudes skolās bija vairāk, norādīja pētnieki.

“Kad cilvēkiem pēc skolas beigšanas ir grūtāk atrast darbu, skolās pieaug vardarbības gadījumu skaits ar šaujamieroču izmantošanu,” paziņojumā norādīja Ziemeļrietumu universitāte, kuras zinātnieki piedalījās pētījumā.

Vardarbība ar šaujamieroču izmantošanu, kā šķiet, ir rezultāts tam, ka periodos, “kad izglītības iegūšana obligāti nenozīmē darba atrašanu”, rodas “vilšanās un izmisums”, sacīja viens no pētījuma autoriem sociologs Džons Hagans.

“Pēdējo 25 gadu laikā ir bijuši divi periodi, kad ASV skolās pieaugusi vardarbība ar šaujamieroču izmantošanu, un šie periodi lielā mērā sakrīt ar pieaugušo ekonomisko nedrošību,” skaidroja pētnieku komanda.

Šādi periodi bijuši no 1992. līdz 1994. un no 2007. līdz 2013.gadam.

Spriežot pēc rezultātiem, augsta bezdarba līmeņa apstākļos skolās būtu vēlams vairot modrību, pētījumā, kas publicēts žurnālā “Nature Human Behaviour”, norāda tā autori.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: ApšaudeAptaujaASV skolas

youtube icon
Abonēt youtube