Amerikāņu žurnāls “The New Yorker” publicējis interesantu novērojumu – daudzi bagāti ļaudis no ASV ir pārliecināti, ka apokalipse ir neizbēgama. Un viņi negrasās nevienu brīdināt un glābt. Katrs pats par sevi, kā saka.

Doma par melno dienu katram ir subjektīva. Kāds sāks ar sīkumu – piemēram, Reddit līdzīpašnieks Stīvs Hafmans veica acu operāciju (sāksies haoss un acīm veltīt laiku vairs nevarēs). Cits sāk ieņemt aizsardzības pozīciju, kad saprata par nācijas sadalīšanos ASV pirmsvēlēšanas kampaņas laikā. Ilgi nedomājot, viņš nopirka dažus meža hektārus Klusā okeāna salā un nogādāja uz turieni ģeneratorus, saules baterijas un citas labai dzīvei nepieciešamas lietas.

Sociālajos tīklos ir izveidotas speciālas grupas, kur turīgie “izdzīvotāji” dalās ar saviem ieteikumiem par gāzmaskām, bunkuriem, ģeogrāfiskām priekšrocībām tās vai citas katastrofas gadījumā.

Viens no šādas grupas dalībniekiem pastāstīja, ka viņa helikopters vienmēr ir starta gatavībā. Kā arī ir pazemes bunkurs ir ar gaisa attīrīšanas sistēmu. Daudzi iepirka ieročus, motociklus un zelta monētas. Tas nav retums. Motocikli būtu nepieciešami, lai neiesprūstu sastrēgumos brīdī, kad visi mēģinās glābties. Ieroči – sevis aizstāvēšanai. Turklāt ir arī tādi, kuri nepaļaujas tikai uz mūsdienīgiem ieročiem, bet arī ņem mācību stundas šaušanā ar loku.  Nekad nevar zināt, ja nu noderēs?

Cik daudz turīgu amerikāņu gatavojas pasaules galam? Pateikt ir grūti, vismaz tāpēc, ka runāt par to nav pieņemts. Gadās uzzināt par to neparastā veidā. LinkedIn līdzīpašnieks  sarunā ar citu dalījās ar plānu aizlidot uz Jaunzēlandi. “Vai vēlies iegūt apokalipses apdrošināšanu?” momentā izteicās sarunbiedrs. Izrādās šo valsti jau sen ir izredzējuši “izdzīvotāji”. Tur jau noteikti varēs pasargāties no dažādām kataklizmām, domā viņi.

Jaunzēlande ar katru dienu kļūst populārāka. Tikai 2016. gadā pirmo desmit mēnešu laikā ārzemnieki sapirka tur vairāk par 2 tūkstošiem zemes kvadrātmetru.  Kā arī par svarīgu sastāvdaļu kļuva helikoptera laukums pie mājas.

Protams, ka šāda masveidīga imigrācija liek vietējiem iedzīvotājiem justies neapmierinātiem. Pēc dažiem datiem, gandrīz vai puse no Kalifornijas miljardieriem ir parūpējušies par “apokalipses apdrošināšanu”.

Taču ir arī tie, kuri nevēlas pamest dzimto teritoriju. Iespējams, speciāli šādiem indivīdiem ir izveidots projekts Survival Condo Project.  Uzņēmējs Larijs Hols paķēra jauno trendu, pārveidojot bijušo šahtu par luksusa kompleksu, kur miljardieri un viņu ģimenes varēs pārciest pasaules galu. Unikālas piecpadsmit stāvus augstas ēkas celšanai bija iztērēti četri gadi un divdesmit miljoni dolāru. Tajā ir tikai divpadsmit apartamenti. Paši lielākie, kas aizņem veselu stāvu, izmaksās 3 miljonus.  Taču jāsaka, ka izskatīt šo variantu ir bezjēdzīgi – visi dzīvokļi jau sen ir izpārdoti.

237C901600000578-2848688-The_Survival_Condo_Project_is_a_luxury_complex_housed_15_storeys-76_1416918230964

“Izdzīvotāji” varēs nesatraukties. Hols jau iepriekš izpētīja dažādus pazemes dzīves aspektus. Dzīvokļi ir visai plaši, tikai bez logiem. Apkārt daudz apgaismojuma, lai pasargātu iedzīvotājus no depresijas. Dzīvei ir maksimāli jāatgādina tas, kas bija iepriekš, ārpus sienām. Medicīnas kabineti, sporta telpas, bibliotēka, mācību klases studēšanai, teātris, pat šaujamās istabas, kur klienti var mācīties tēmēt – ja nu kas.

Ņemot vērā ažiotāžu ap projektu, Hols jau sācis darbus pie otrās šahtas izveidošanas.

Saistītās tēmas: ApokalipseMiljardieriSurvival Condo Project

youtube icon
Abonēt youtube