Šodien, 1.februārī, notika pirmā šā gada Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības padomes (TSP) komitejas sēde. Tās laikā sociālie un sadarbības partneri vienojās par prioritātēm 2017.gadā tautsaimniecības izaugsmei, tostarp atbalstot EM darba plānu. Tāpat tika ievēlēts padomes priekšsēdētājs. Šogad TSP darbu vadīs Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidents, Latvijas pārstāvis Eiropas Ekonomisko un Sociālo lietu komitejā Gundars Strautmanis.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš atzina: “Šodien TSP vadības komitejas sēdē pārliecinājāmies, ka skatāmies ar EM vienā virzienā. EM darbu plāns ietver uzņēmējiem būtiskos jautājumu blokus, kas vērsti uz biznesa vides sakārtošanu un Nacionālajā attīstības plānā iekļauto ekonomikas izrāvienu.”

LTRK šogad TSP darba kārtībā kā galvenos uzdevumus akcentē virzību uz straujāku tautsaimniecības attīstību, investīciju piesaistes un eksporta palielināšanu, inovāciju sistēmas pilnveidošanu, kā arī tautsaimniecības digitalizāciju, rosinot priekšlikumus nodokļu politikas 2017.-2021.gadam pamatnostādnēs, darba tirgus apsteidzošo pasākumu sistēmas ieviešanu, sasaistot izglītības sistēmu ar darba tirgus pieprasījumu, kā arī diskusiju par enerģētikas politikas, lauksaimniecības un lauku attīstības jautājumiem.

EM 2017.gada darbu plāns vērsts uz četrām prioritātēm – produktivitātes kāpināšana, eksporta veicināšana, investīciju piesaiste un starptautiski konkurētspējīga cilvēkkapitāla attīstība. Kopumā bez biznesa vides higiēnas jautājumiem EM plānā 2017.gadam iekļauti 122 darbi. No tiem 18 – prioritārie. “Gada pirmajā pusē dominēs uzņēmējdarbības vides uzlabošanas jautājumi. Piemēram, normatīvo aktu apstiprināšana Jaunuzņēmumu atbalsta likuma ieviešanai, nodokļu modeļa izstrāde mazajiem uzņēmumiem, instrumentu izstrāde investīciju veicināšanai. Gada vidū un otrajā pusē aktuālāki būs ar darba spēka vajadzībām saistītie jautājumi, tostarp darba tirgus apsteidzošo pārkārtojumu sistēmas veidošana, kā arī maksātspējas regulējuma pilnveidošana un tiesiskuma stiprināšana. Visu gadu strādāsim pie virknes pasākumu birokrātijas un administratīvā sloga mazināšanai, nodrošināsim EM atbildībā esošo ES fondu 2014.-2020.gadam atbalsta programmu pieejamību, kā arī īstenosim eksportu veicinošos pasākumus,” uzsvēra Juris Stinka, EM valsts sekretārs.

TSP vadības komitejas jaunievēlētais priekšsēdētājs Gundars Strautmanis pauda gandarījumu par to, ka darbs TSP šogad prognozējams īpaši dinamisks. “Vadības komitejā vienojāmies, ka augšminētajām tēmām TSP darba plānā iekļaujam arī globālās konkurētspējas izvērtēšanu, līdzdalību Produktivitātes padomes izveidošanas procesā, tautsaimniecības un zinātnes sinerģijas veicināšanu, ēnu ekonomikas ierobežošanu, vienotā digitālā tirgus veicināšanu, kā arī problēmjautājumu un to risinājumu identificēšanu kontekstā ar Brexit ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību,” tā G.Strautmanis.

Par tautsaimniecības attīstības prioritātēm šim gadam Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens un EM valsts sekretārs Juris Stinka vienojās ar TSP vadības komitejā strādājošo partnerorganizāciju – LTRK, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājiem.

Jau vēstīts, ka nolūkā veicināt sabalansētu iekšzemes kopprodukta izaugsmi vismaz 3% apmērā, Latvijā jāievieš jauns inovatīvas ekonomikas modelis. Lai celtu Latvijas ekonomikas konkurētspēju un mazinātu produktivitātes plaisu ar modernajām ekonomikām, 2016.gadā kopā ar sociālajiem partneriem un kolēģiem no citām ministrijām EM uzsāka darbu pie ekonomikas transformācijas vadības modeļa izstrādes. Savukārt 2017.gadā uzmanība tiks koncentrēta uz precīzu tajā iekļauto pasākumu realizāciju.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: EMTSP

youtube icon
Abonēt youtube