ASV vēstniece ANO Nikija Heilija ceturtdien nosodīja Krievijas “agresīvās darbības” Ukrainā un solīja stingru ASV atbalstu Kijevai, lai gan jaunā ASV administrācija mēģina uzlabot attiecības ar Krieviju.

“Mēs tiešām gribam uzlabot mūsu attiecības ar Krieviju. Tomēr drausmīgā situācija Ukrainas austrumos ir tāda, kas prasa skaidru un stingru Krievijas darbību nosodījumu,” Heilija sacīja savos pirmajos publiskajos izteikumos ANO Drošības padomē.

Karadarbības pastiprināšanās Austrumukrainā ir radījusi pirmo pārbaudījumu ASV prezidenta Donalda Trampa jaunās administrācijas Krievijas politikai.

ASV vēstniece savu izteikumu sākumā paziņoja, ka “diemžēl” viņas pirmā parādīšanās Drošības padomē prasa viņai “nosodīt Krievijas agresīvās darbības”, atkārtojot agrākos ASV paziņojumus.

“ASV atbalsta Ukrainas tautu, kas gandrīz trīs gadus ir cietusi no Krievijas okupācijas un militārās intervences,” teica vēstniece.

“Kamēr Krievija un tās atbalstītie separātisti nerespektē Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, šī krīze turpināsies.”

Heilija apliecināja, ka sankcijas, kuras ASV noteica pret Krieviju tās 2014.gadā īstenotās Krimas aneksijas dēļ, paliks spēkā, “līdz Krievija atdos Ukrainai kontroli pār šo pussalu”.

Kopš svētdienas notiekošā karadarbības eskalācija Avdijivkas pilsētā ir izraisījusi bažas par humāno krīzi, jo apmēram 20 000 cilvēku ir palikuši bez apkures un ūdens ziemas salā. Mīnmetēju un raķešu uzbrukumos ir nogalināti vismaz 23 cilvēki.

“Šo vardarbības eskalāciju vajag apturēt,” sacīja Heilija.

 

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Krievija UkraināNikija Heilija

youtube icon
Abonēt youtube