Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā iekļūtu galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna un centriski noskaņotais neatkarīgais kandidāts Emanuels Makrons, kurš tajā pārliecinoši uzvarētu, liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Sabiedriskās domas pētījumu institūta IFOP aptaujā noskaidrots, ka prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā Lepēna gūtu 25,5% vēlētāju atbalstu. Salīdzinājumā ar 1.februārī veiktu aptauju viņas popularitāte pieaugusi par 1,5 procentpunktiem. Savukārt par bijušo ekonomikas ministru Makronu gatavi balsot ir 20,5% francūžu, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā pirms nedēļas.

Tikmēr par skandālu skarto konservatīvo kandidātu Fransuā Fijonu gatavi balsot 18,5% respondentu salīdzinājumā ar 21% pirms nedēļas.

Sociālistu kandidāts Benuā Amons saņemtu 15,5% balsu, lai arī 1.februārī par viņu bija gatavi balsot 18% aptaujāto.

Tomēr vēlēšanu otrajā kārtā par Makronu balsot būtu gatavi 63% respondentu, bet par Lepēnu – 37%.

Francijas ekspremjers Fijons pēdējā laikā ir zaudējis atbalstu, parādoties ziņām, ka viņa sieva par fiktīvu darbu parlamenta deputāta palīdzes amatā saņēmusi naudu.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 23.aprīlī, bet otrā kārta paredzēta 7.maijā.

Saskaņā ar Francijas prezidenta vēlēšanu sistēmu gadījumā, ja vēlēšanu pirmajā kārtā neviens no kandidātiem neiegūst absolūtu balsu vairākumu, abi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti balotējas otrajā kārtā.

 


Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

youtube icon
Abonēt youtube