Parīzes ziemeļu priekšpilsētās ceturto nakti pēc kārtas turpināja vērsties plašumā nekārtības, kuras izsaukušas apsūdzības par kāda policijas aizturēta Onēsubuā priekšpilsētas jaunieša izvarošanu.

Parīzes priekšpilsētas, kurās notikušie grautiņi 2005.gadā piesaistīja visas pasaules uzmanību, pārņēmis jauns vardarbības vilnis, un arī naktī uz trešdienu satrakotie jaunieši aizdedzinājuši vairākus desmitus automobiļu. Uguns pielaista arī kādam bērnudārzam.

Nekārtības sākās 2.februārī Onēsubuā, kur policisti tiek apsūdzēti par kāda 22 gadus veca vietējā melnādainā jaunieša izvarošanu, izmantojot steku.

Tomēr policija norāda, ka pagaidām tai jāsastopas ar “izolētiem”, lai gan vardarbīgiem incidentiem.

Lai gan grautiņi nav sasnieguši tik lielus mērogus kā pirms 12 gadiem, tie liecina, ka spriedze Francijas galvaspilsētas priekšpilsētās, kurās mīt liels skaits imigrantu un vērojams liels jauniešu bezdarbs, nav pagaisusi.

Piemēram Onēsubuā bezdarba līmenis ir gandrīz divkārt augstāks nekā valstī vidēji reģistrētie desmit procenti.

“Diemžēl, šīs priekšpilsētas ir pārvērstas par geto,” atzina policijas pārstāvis Īvs Lefēvrs, piebilstot, ka policija nav pietiekami apmācīta un apgādāta, lai risinātu problēmas, kas rodas šajās priekšpilsētās, kur plaukst narkotiku tirdzniecība.

Četri Onēsubuā policisti uz izmeklēšanas laiku ir atstādināti no dienesta pienākumu pildīšanas. Pret vienu no viņiem uzsākta oficiāla izmeklēšana aizdomās par izvarošanu, bet pret trim pārējiem – par pārmērīga spēka lietošanu.

Pats cietušais aicinājis saglabāt mieru un paudis pārliecību, ka tiesu sistēma tiks ar notikušo pienācīgi galā.

Otrdien viņu slimnīcā apmeklēja arī Francijas prezidents Fransuā Olands.

Policija vēsta, ka sadursmes naktī uz trešdienu galvenokārt notikušas pilsētās, kas atrodas netālu no Onēsubuā, kur šonakt visumā bijis mierīgi.

Saistītās tēmas: GrautiņinemieriOnēsubuā

youtube icon
Abonēt youtube