Rumānijas Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) valdība trešdien parlamentā izturēja uzticības balsojumu un, pēc visa spriežot, spēs kliedēt smago krīzi, ko izraisīja tās centieni vājināt korupcijas apkarošanas likumus.

Pret premjerministru Sorinu Grindjanu balsoja vien 161 deputāts, krietni atpaliekot no 232 balsu sliekšņa, ko bija nepieciešams sasniegt viņa gāšanai.

Grindjanu premjera amatā nonāca janvāra sākumā pēc PSD triumfa 11.decembra parlamenta vēlēšanās.

Opozīcija ierosināja uzticības balsojumu pēc masu protestiem, ko izraisīja valdības soļi atsevišķu korupcijas noziegumu dekriminalizācijas virzienā.

Ar valdības 30.janvārī pieņemto ārkārtas dekrētu bija iecerēts dekriminalizēt amata noziegumus, kuru rezultātā radušies finansiālie zaudējumi līdz 200 000 leju (44 387 eiro) apmērā.

Dekrēts tika pieņemts, apejot parlamentu un prezidentu, un izraisīja plašākos protestus valstī, kopš diktatora Nikolajes Čaušesku gāšanas 1989.gadā.

Šie likuma grozījumi varēja ļaut izvairīties no kriminālvajāšanas valdošās Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājam Livju Dragnjam, kurš apsūdzēts par varas ļaunprātīgu izmantošanu un kuram liegts ieņemt premjerministra amatu, jo viņš 2016.gada aprīlī tika notiesāts par krāpniecību vēlēšanās.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: PSDRumānijauzticība

youtube icon
Abonēt youtube