Aizvadītajā nedēļā pasaules valūtu tirgos eiro piedzīvoja kritumu attiecībā pret ASV dolāru, augot bažām par prezidenta vēlēšanu iznākumu Francijā.

Ziņas, ka Francijas kreisie varētu vienoties par atbalstu vienam kandidātam, ir palielinājušas varbūtību, ka vēlēšanu pirmajā kārtā izkritīs centristu un labējo kandidāti. Tas savukārt ir vairojis bažas, ka vēlēšanu otrajā kārtā varētu uzvarēt Marina Lepena, kura ir pazīstama ar saviem pret Eiropas Savienību vērstajiem uzskatiem. Rezultātā eiro vērtība pret ASV dolāru samazinājās.

Šajā nedēļā kritumu pret ASV dolāru ir piedzīvoja arī Lielbritānijas mārciņa, kuru turpina svārstīt “Brexit” iespējamie scenāriji.

Savukārt ieguvējs valūtu tirgos ir Japānas jena, pret kuru arī ASV dolārs šajā nedēļā piedzīvoja kritumu.

Valūtu tirgos ir arvien lielāki jautājumi, kad ASV jaunā prezidenta Donalda Trampa administrācija būs spējīga sākt solītās apjomīgās ekonomikas reformas, ja tā joprojām cīnās ar personāliju jautājumiem. Jāatgādina, ka ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns pirmdien atkāpās no amata, jo sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām. Savukārt Endrū Pazders, kuru Tramps bija izvirzījis darba ministra amatam, trešdien atteicās no šīs nominācijas pēc vairāku Senāta republikāņu nevēlēšanās viņu atbalstīt.

Tirgus dalībniekus nepārliecināja arī ASV centrālās bankas – Federālo Rezervju sistēmas – vadītājas Dženetas Jellenas preses konference, kurā neesot bijis pietiekami daudz apstiprinājumu tam, ka martā tiks lemts par bāzes procenta likmju celšanu.

Rezultātā valūtu tirgos izaugsmi piedzīvoja Japānas jena, bet attiecībā pret Eiropas valūtām dolāram palīdzēja tikai politiskās neskaidrības pašā Eiropas Savienībā.

Nedēļa sākās ar to, ka ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pirmdien pieauga par 0,42% līdz 1,0598 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu samazinājās par 0,28% līdz 1,2526 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,46% līdz 113,74 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,19% līdz 1,0578 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,46% līdz 1,2468 dolāriem par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu arī palielinājās par 0,46% līdz 114,26 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien samazinājās par 0,22% līdz 1,0601 dolāram par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu kāpa par 0,06% līdz 1,2461 dolāram par mārciņu, bet attiecībā pret Japānas jenu saruka par 0,09% līdz 114,16 jenām par dolāru.

CeturtdienASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,69% līdz 1,0674 dolāriem par eiro. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu saruka par 0,22% līdz 1,2489 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu samazinājās par 0,81% līdz 113,24 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,0616 ASV dolārus, kas ir par 0,3% mazāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,2412 ASV dolāru, kas ir par 0,6% mazāk nekā pirms nedēļas, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā kritās par 0,3% un bija 112,84 jenas.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: eiroVērtība

youtube icon
Abonēt youtube