Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sestdien Minhenes Drošības konferencē aicināja izbeigt pasaules kārtību, kurā dominē Rietumi, un paziņoja, ka Krievija vēlas pragmatiskas attiecības ar ASV.

“Es ceru, ka [pasaule] izvēlēsies demokrātisku pasaules kārtību – “pēcrietumu” pasaules kārtību -, kurā katru valstu definē tās suverenitāte,” viņš paziņoja.

Lavrovs arī norādīja, ka Krievija vēlas ar ASV izveidot “pragmatiskas attiecības ar savstarpēju cieņu un mūsu atbildības par globālo stabilitāti apzināšanos”.

“Abas mūsu valstis nekad nav bijušās tiešā konfliktā, starp mums ir diezgan draudzīga vēsture, nevēlēšanās iesaistīties pretnostatījumā,” atgādināja Krievijas ārlietu ministrs.

“Mūsu kopējās interesēs ir konstruktīva Krievijas un ASV attiecību virzība, turklāt Amerika nav tālāka par mūsu kaimiņu Eiropas Savienību. Beringa šaurumā mūs šķir tikai četri kilometri,” ģeogrāfisku faktu minēja Lavrovs.

“Krievija ne ar vienu nemeklē konfliktu, bet aizsargās savas intereses,” uzsvēra ministrs.

Komentējot Rietumvalstu politiķu uzstāšanās konferencē, Lavrovs izteicās, ka tās liecina, ka Aukstais karš vēl nav beidzies.

“Saka, ka karš sākas cilvēku galvās, tur tad loģiski tam arī vajadzētu beigties. Tomēr ar Auksto karu pagaidām tas nav noticis, ja spriežam pēc dažām Eiropas un ASV politiķu runām, tostarp paziņojumiem, kas izskanēja vakar un šodien konferences sākumā,” klāstīja Lavrovs.

Viņš uzsvēra, ka Krievija nav pārtraukusi militāro sadarbību ar NATO, bet tās aicinājumi NATO atsākt šādu sadarbību nav guvuši atbalstu.

Savā runā viņš arī aicināja Ukrainu izpildīt savu Minskas vienošanās daļu, lai atrisinātu konfliktu Ukrainas austrumos.

“Galvenais ir tas, ka noregulējumu nekad nevar panākt militārā ceļā, tas pilnā mērā attiecas arī uz Ukrainas iekšējo konfliktu. Nav alternatīvas tam, ka Minskas pasākumu plānu izpilda tiešā Kijevas dialogā ar Doņecku un Luhansku,” uzsvēra Krievijas ārlietu ministrs.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Lavrovspēcrietums

youtube icon
Abonēt youtube